Podignuta optužnica protiv 11 lica zbog zločina protiv čovječnosti na području Zvornika

Preporučujemo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv 11 lica zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih 1992. godine na području Zvornika, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je podignuta protiv Blagojević Vidoje (1950.), Arapović Ivana (1964.), Arapović Milana (1962.), Pejić Koste (1961.), Radić Bože (1953.), Savić Mile (1964.), Blagojević Mile (1966.), Pejić Ljubiše (1964.), Vasiljević Steve (1962.), Pejić Branka (1964.) i Radović Verice (1955.).

Optuženi se terete da su, kao pripadnici Karakajske čete u sastavu sastavu TO Zvornik, (osim Radović Verice i Blagojević Vidoje) za vrijeme rata u BiH učestvovali u napadu na stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika.

“Optuženi su, u svojstvu stražara u Tehničko-školskom centru u Karakaju, sudjelovali u nezakonitom zatvaranju i nečovječnom postupanju prema oko 700 bošnjačkih muškaraca i dječaka, starosti od 15 do 70 godina, koji su nakon odvajanja od žena, djece i staraca u Bijelom Potoku, odvedeni u nezakonito zatočenje u TŠC Karakaj, te nesprečavanju ubistava i prisilnog nestanka najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti koji su tu bili nezakonito zatvoreni”, navodi se u saopštenju.
 
Zatvorene civile, prema navodima optužnice, optuženi su u dva navrata tukli, pri čemu su civili morali proći kroz formirani špalir, te su ih ovi optuženi zatim čuvali u nečovječnim uslovima, pri čemu su civili bili premlaćivani i zlostavljani na različite načine, i na taj način su žrtvama nanesne velike patnje, kao i ozbiljne fizičke i psihičke povrede.

U optužnici se navodi da je od posljedica nečovječnih uslova preminulo 20-ak civila, te da stražari također nisu spriječavali ubistva zatvorenika od strane poznatih i nepoznatih vojnika unutar prostorija gdje su ih stražari čuvali, niti su stražari spriječavali izvođenja zatvorenih civila u nepoznatom pravcu od kada se mnogima od njih gubi svaki trag, te posmrtni ostaci većeg broja ubijenih civila ni do danas nisu pronađeni.

Posmrtni ostaci pronađenih ubijenih civila su uglavnom ekshumirani iz jedne od najvećih masovnih grobnica u BiH, lokalitetu Crni Vrh kod Zvornika, tako da je do sada pronađeno i identificirano oko 420 žrtava odvedenih na Bijelom Potoku 1.6.1992. godine, a oko 240 žrtava, do danas nisu pronađeni. 

Prema navodima optužnice, optuženi Blagojević Vidoje se tereti da je, u svojstvu komandanta Zvorničke brigade VRS, kao nadređena osoba, propustio poduzeti nužne i razumne mjere da spriječi nezakonita zatvaranja, nečovječna postupanja, prisilni nestanak i ubistva ovih zatvorenih bošnjačkih civila, odnosno propustio je da poduzme nužne i razumne mjere s ciljem pokretanja postupka za kažnjavanje učinilaca navedenih krivičnih djela.

Optužena Radović Verica se tereti da je svjesno i voljno, pucajući iz neposredne blizine ubila dvojicu zarobljenika iz lične osvete.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati saslušanjem 129 svjedoka, među kojima i 7 zaštićenih svjedoka, saslušanjem vještaka vojne struke i korištenjem preko 400 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije

spot_img