Penzioner iz BiH oštetio Austriju za više od 18.000 evra

Preporučujemo

Austrijska kriminalistička policija u Gracu prijavila je 71-godišnjeg penzionera iz BiH zbog sumnje da je počinio tešku prevaru.

Kako prenosi Heute, istraživači kriminalističke grupe “SOLBE”, zaduženi za otkrivanje prevara kod socijalnih usluga, širom istragom kod kolega u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj utvrdili da je 71-godišnji državljanin BiH bio “lažno” prijavljen da stanuje u Gracu, a živio je u Bosni i Hercegovini.

To ne bi bio problem, da pritom nije tražio i primao socijalnu naknadu, odnosno razliku vrijednosti od njegove invalidske penzije do vrijednosti minimalne penzije u Austriji (za penzionisane samce 1.030,49 evra).

Na minimalnu penziju ili razliku isplate vrijednosti do minimalne penzije imaju pravo isključivo samo oni slabije finansijski stojeći austrijski građani, koji u Austriji imaju stalni boravak i u njoj stalno žive.

Živjeti izvan Austrije, a dobijati austrijsku državnu, odnosno socijalnu pomoć ili naknadu, protivpravno je i kažnjivo u ovoj alpskoj zemlji.

Zato su nadležni pokrajinski organi vlasti u Gracu protiv navedenog penzionera podigli prijavu, osumnjičivši ga da je protivpravno, od januara 2019. godine do februara ove godine, austrijsku državu oštetio, preciznije rečeno prevario za preko 18.600 evra.

Kriminaliste je na istragu potstakla sumnja štajerskog Zavoda za penziono osiguranje (PVA), da nešto nije u redu s adresom odnosno boravkom navedenog penzionera na toj adresi u Gracu.

(RTV GD/Nezavisne)

Najnovije

spot_img