Pantić i ostali: U Zaklopači joj ubijeni otac i brat

Preporučujemo

Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetila se ubistava mještana sela Zaklopača (opština Milići) 16. maja 1992. godine, kada su stradali i njeni otac i brat.

Svjedočeći video vezom iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), zaštićena svjedokinja Z-8 prisjetila se kako se 16. maja poslijepodne vraćala kući i vidjela kolonu vozila punih ljudi koja je prošla kroz selo.

Nekoliko minuta po ulasku u kuću, kako je navela, počela je pucnjava koja je trajala 15-ak minuta. Ona je rekla da se kroz prozor nije vidjelo od prašine.

Z-8, koja je u to vrijeme imala 17 godina, navela je da je za vrijeme pucnjave po njenog 11-godišnjeg brata došao drug i da je on istrčao. Kazala je da ga više nisu vidjeli.

Ona je rekla da je kroz prozor vidjela kako su njenog amidžu natjerali da skine kapu i pulover, te da je on ubijen na pragu kuće. Navela je da je u kući bila sa majkom i sestrom, a da joj je otac tog dana radio na njivi.

Prema njenim riječima, kada se smirila pucnjava, na vrata su došla uniformisana lica i istjerala ih, vodeći ih sa još jednom grupom prema obližnjem mostu. Ona je kazala da je po izlasku iz kuće vidjela mrtvog oca kako leži sa još jednim komšijom.

Navela je da je prepoznala čovjeka koji je sa njenom sestrom išao u školu i koji se zvao Rade Trišić.

Z-8 se prisjetila kako su ih poredali kod mosta i kako je naišlo vozilo iz kojeg je izašao čovjek, koji je opsovao vojnicima i pitao što diraju žene i djecu, naredivši im da ih vrate u selo.

“Vratili smo se u selo i imali smo šta vidjeti. Sve pobijeno. Ostale samo žene i djeca”, kazala je svjedokinja, dodajući da je tada saznala da joj je ubijen brat.

Na pitanja tužioca Seida Marušića, ona je rekla da više nikoga nije prepoznala, kao i da joj sestra, svjedokinja Z-6, nije rekla da li je ona nekoga vidjela.

Marušić je prezentovao raniji iskaz svjedokinje u kojem je navela da su, “pored Pantića”, u kuću dolazili neki drugi ljudi. Z-8 je rekla da se ne sjeća tog imena i da je rekla za Radeta Trišića. Ne sjeća se ni da je navela da ih je Pantić istjerao, kao što se navodi u njenom iskazu, kao i da je bio godište njene sestre i prilično visok.

Sutkinja Mira Smajlović svjedokinju je upitala za Radomira Pantića, na šta je ona kazala da ga ne poznaje.

Za učešće u ubistvima najmanje 57 bošnjačkih civila u Zaklopači 16. maja 1992. sudi se Radomiru Pantiću, Branku Joloviću, Milomiru Miloševiću, Nenadu Vukotiću i Nikoli Lošiću.

Prema optužnici, Pantić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Milićima, Milošević policajac, a ostala trojica pripadnici Vojske Republike Srpske.

Z-8 je kazala da se nekoliko dana skrivala u šumi i da je dan nakon ubistava vidjela kako su došli kamioni i kako je iskopana rupa u koju su ukopana tijela. Na pitanje tužioca da li je tada vidjela izvjesnog Bucu, ona je rekla da se ne sjeća, a nakon što joj je predočio raniji iskaz kazala je da ga se prisjetila.

Tužilac je svjedokinji predočio fotografije, među kojima su neka lica koja je poznavala. Jedan od njih je izvjesni Jole, za kojeg je rekla da ga nije vidjela 16. maja u Zaklopači, a za kojeg su drugi pričali da su ga vidjeli. U jednom trenutku je izjavila da je to čula od Z-6, dok je kasnije navela da se ne sjeća da joj je ona to kazala.

Na pitanja Pantićevog branioca Radivoja Lazarevića, Z-8 je rekla da joj sestra nije kazala da je vidjela ko je ubio njihovog oca, kao ni da je nekoga prepoznala u koloni vozila.

Nastavak suđenja je 18. marta.

(RTV GLAS DRINE/DETEKTOR.BA)

Najnovije

spot_img