Ove godine za dženazu u Veljacima kod Bratunca pripremljeni posmrtni ostaci samo jedne osobe

Preporučujemo

U okviru manifestacije “Dani sjećanja na genocid počinjen 1992-1995. godine u Bratuncu“ u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu 12. maja bit će klanjana dženaza i obavljen ukop jedne identifikovane žrtve, a riječ je o Sabitu Ibrahimoviću koji je poginuo u minskom polju u pokušaju da dođe u svoje rodno mjesto.

Do sada je sa područja Bratunca i okoline širom BiH i na mezarju Veljaci ukopano oko 500 ubijenih Bošnjaka, a traga se za još 300 Bratunčana. Iako je pronađeno više posmrtnih ostataka, za dženazu je ove godine spremno samo jedno tijelo. Glavni imam Medžlisa IZ Bratunac Elvir Hodžić odgovornim smatra nadležne koji se bave procesom identifikacije.

„Poznato je da ima tijela, da nisu identifikovana. Tu se uvijek nađu opravdanja da nema krvi, da je neko drugo tijelo, ali to nama, bar porodicama preživjelih ništa ne govori. Očekujemo da bar oni koji su pronađeni kompletni nađu svoj smiraj makar i pod NN“, izjavio je glavni imam Medžlisa IZ Bratunac.

Usporavanju procesa identifikacije pronađenih posmrtnih ostataka doprinijelo i preseljenje DNK laboratorija Međunarodne komisije za nestale iz BiH u Holandiju, smatra predsjednik Organizacionog odbora 12. kolektivne dženaze u Bratuncu Admir. ef. Velić. No, uprkos tome što je za ovogodišnju dženazu spremno samo jedno tijelo, Organizacion odbor donio je odluku da se dženaza i ukop obave na istom nivou kao i do sada, sa nešto većim obimom ostalih aktivnosti. Za 11. maj planiran je obilazak svih mjesta stradanja Bošnjaka, a povorka će krenuti od stadiona na kojem su muškarci i dječaci odvajani od žena, a potom u fiskulturnu salu Osnovne škole Vuk Karadžić koja je pretvorena u zloglasni logor. Jedno od mjesta stradanja je i Ljubovijski most na kojem su ubijene desetine Bošnjaka.

„Posjeta masovnim grobnicama koje su obilježene. Nakon toga biće proučen tevhid u džematima stradanja i nakon toga očekuje se ispraćaj ispred Komemorativnog centra u Tuzli, a oko 16 sati očekujemo dovoz tabuta na Veljake kada će također biti proučen tevhid i time će se ako Bog da završiti aktivnosti za 11. i onda 12. imamo dženazu“, kazao je Admir. ef. Velić, predsjednik Organizacionog odbora 12. kolektivne dženaze u Bratuncu.

Tokom etničkog čišćenja u Bratuncu ubijena su 603 civila, dok ih je u genocidu 1995. godine u Srebrenici ubijeno preko 2.000. Pred Sudom BiH za ubistvo četrnaest civila u selu Borkovac maja 1992. godine osuđeni su Mirko Todorović na 13 i Miloš Radić na 12 godina zatvora, dok za odvođenje Bošnjaka u logore, od kojih je najpoznatiji onaj u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ niko ni do danas nije odgovarao.

Najnovije

spot_img