Ove godine u svijetu su ubijena 94 novinara

Preporučujemo

Međunarodna federacija novinara (IFJ) je u svom godišnjem izvještaju objavljenom danas navela da su ove godine 94 novinara poginula radeći svoj posao, dok je skoro 400 zatvoreno.

Ta vodeća organizacija koja predstavlja novinare širom svijeta izrazila je danas duboku zabrinutost zbog broja ubijenih novinara tokom 2023. godine, koji su radili svoj posao, pri čemu je samo u ratu Izraela sa Hamasom poginulo više novinara nego u bilo kojem sukobu u posljednjih 30 godina.

Broj poginulih je za trećinu veći u odnosu na 2022. godinu, kada ih je bilo 67 i duplo je veći u odnosu na 2021. godinu kada je broj poginulih novinara bio 47.

IFJ je pozvao na bolju zaštitu za novinare i zahtijeva da njihovi napadači odgovaraju za svoje postupke.

Organizacija navodi da je od početka rata Izraela sa Hamasom 7. oktobra poginulo 68 novinara i da oni čine čak 72 odsto od cjelokupnog broja poginulih ove godine, kao i da su većinom palestinski novinari.

Ukrajina je takođe “ostala opasna zemlja za novinare” skoro dvije godine od početka ruske invazije, saopštila je ta organizacija. 

U izvještaju se osuđuju ubistva novinara u Afganistanu, Indiji, Kini i Bangladešu. 

Izražava se zabrinutost da zločini nad medijskim radnicima ostaju nekažnjeni i pozivaju vlade “da u potpunosti rasvijetle ubistva i da uvedu mjere kako bi osigurale bezbjednost novinara”.

Uočen je pad broja ubijenih novinara u Sjevernoj i Južnoj Americi, sa 29 prošle godine na sedam do sada u 2023. godini. 

Ukupno su do sada ove godine 393 medijska radnika bila zatvorena, saopštila je grupa, a najveći broj zatvorenih je u Kini i Hongkongu, 80 novinara, zatim u Mjanmaru 54, 41 u Turskoj, 40 u Rusiji, 35 u Bjelorusiji i 23 u Egiptu.

Najnovije

spot_img