Otkriveni maloljetnici koji su slali lažne dojave o bombama u školama u Živinicama

Preporučujemo

Pripadnici Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona, istražujući lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u prostorije Mješovite srednje škole Živinice i Gimnazije Živinice, 20. decembra izvršili su pretrese prostorija koje koristi maloljetna osoba iz pomenutog grada te su pronađeni traženi tragovi i dokazi.

Podsjećamo, lažne dojave o eksplozivnim napravama upućivane su putem e-maila na službene e-mail adrese škola i svojim sadržajem izazvale su uznemirenost građana s ciljem zaustavljanja nastavnog procesa.

– Utvrđeno je da je maloljetna osoba s područja Živinica, u proteklom vremenskom periodu stupala u kontakt sa maloljetnom osobom sa teritorije Republike Srbije od koje je u više navrata zahtijevala slanje e-mail poruka na službene e-mail adrese srednjih škola na području Živinica. Prilikom realizacije navedenih aktivnosti ostvarena je komunikacija i razmjena podataka sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije – navodi se u saopćenju Uprave policije MUP-a TK.

Osim navedenog, dodaje se u saopćenju, istražujući učestale lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama u prostorijama Građevinsko-geodetske škole u Tuzli i Mješovite srednje škole u Gračanici, policijski službenici Sektora kriminalističke policije su u saradnji sa Obavještajno sigurnosnom agencijom BiH došli do određenih podataka o počinitelju ovih krivičnih djela na osnovu kojih je dana 15. decembra 2023. godine izvršeno pretresanje stambenih prostorija koje koristi maloljetna osoba iz Gračanice re su, također, pronađeni traženi tragovi i dokazi.

Sve navedene aktivnosti su provedene pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, a po naredbama nadležnih općinskih sudova.

(RTV GD/Faktor)

Najnovije

spot_img