Oslobađajuća presuda za Sarića

Preporučujemo

U Sudu BiH danas je izrečena prvostepena oslobađajuća presuda Goranu Sariću, koji je bio osumnjičen za genocid u Srebrenici.

U optužnici je, između ostalog, navedeno da je Sarić u svojstvu komandanta Specijalne brigade policije MUP-a RS, zajedno sa drugim jedinicama vojske i policije, znajući za namjeru glavnih izvršilaca, svjesno pomagao članovima udruženog zločinačkog poduhvata u počinjenju genocida u Srebrenici.

To je za posljedicu imalo 40 hiljada prisilno premještenih stanovnika – Bošnjaka i više od 8 hiljada bošnjačkih dječaka i muškaraca pogubljenih po kratkom postupku, na koji način je djelimično istrijebljena populacija bošnjačkog naroda sa područja srebreničke enklave.

Sud BiH potvrdio je 9. septembra 2013. godine optužnicu protiv Sarića, a na ročištu za izjašnjenje o krivici održanom 18. oktobra 2013. godine, Sarić se izjasnio da nije kriv.

Glavni pretres u ovom predmetu počeo je 19. novembra 2013. godine.

U novembru 2014. godine Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je Sarića optužbi za zločine počinjene 1992. godine u sarajevskom naselju Nahorevo.

(RTV Glas Drine/BN TV)

Najnovije

spot_img