Optužnica protiv Zdravka Čvorića za ratni zločin na području Zvornika

Preporučujemo

Tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Zdravka Čvorića, rođenog 1967. godine u Tuzli, nastanjen u Nizozemskoj, državljanin Kraljevine Nizozemske, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optuženi, koji se nalazi u pritvoru, tereti se da je za vrijeme rata i i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika – rezervnog policajca SJB Zvornik postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. 

On se tereti da je krajem jula 1992. godine, dok je obnašao dužnost čuvara u zatvoru u objektu FK “Divič” u Zvorniku, u kojem su bili nezakonito zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti sa područja Zvornika i okolice, naoružan nasilno izveo oštećenu žrtvu, ženu bošnjačke nacionalnosti, nad kojom je sa oružjem i uz prijetnju za život oštećene počinio silovanje u obližnjem objektu, nakon čega je naredio oštećenoj da se vrati u prostorije sa ostalim zatvorenicima.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo – ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 142. KZ-a SFRJ.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 16 svjedoka od kojih je jedan sa mjerama zaštite, jednog stručnog vještaka te prilaganjem 15 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije

spot_img