Optužnica protiv četiri lica za ratne zločine na području Zvornika

Preporučujemo

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv četiri osobe koje se terete za ratne zločine nad bošnjačkim civilima na području Zvornika.

Optužnica je podignuta protiv:

  • Spasojević Dragana, rođenog 1965. godine u opštini Zvornik, ranije osuđivanog, državljanina BiH i R Srbije,
  • Radović Vinka, rođenog 1959. godine u opštini Zvornik, državljanina BiH i R Srbije,
  • Vasić Dragomira, rođenog 1964. godine u Tuzli, državljanina BiH i R Srbije, i
  • Panić Petka, rođenog 1952. u opštini Zvornik, državljanina BiH i R Srbije.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, krajem mjeseca maja i početkom mjeseca juna 1992. godine, u svojstvu zvaničnika civilnih, vojnih i policijskih vlasti, postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata. 

Oni su optuženi da su učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika i okoline, tokom kojeg su kao saizvršioci planirali i učinili, te pomogli u planiranju, pripremanju i učinjenju prisilnog preseljenja nekoliko hiljada civila bošnjačke nacionalnosti sa područja sela Đulići, Klisa i okolnih sela, nečovječnom postupanju prema njima, kao i nezakonitom zatvaranju dijela ovog stanovništva. Prilikom progona stanovništva, počinjena su ubistva nekoliko civila bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi Panić Petko se tereti i za nezakonito razdvajanje od njihovih članova porodica oko 600 bošnjačkih muškaraca i dječaka, starosti od 15 do 70 godina, među kojima je bilo najmanje 28 djece i maloljetnih osoba, koji su transportovani i nezakonito zatvoreni u Tehničko-školski centar u Karakaju. 

Prema navodima optužnice, optuženi Panić Petko se tereti da je nečovječno postupao prema civilnom bošnjačkom stanovništvu, te lično sa policajcima pod njegovom komandom, zajedno sa neidentifikovanim srpskim vojnicima, učestvovao u razdvajanju navedenih civila od njihovih članova porodica, čime je svjesno uzrokovao kod odvojenih muškaraca i prisutnih članova njihovih porodica velike patnje, kao i ozbiljne psihičke povrede. 

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo-zločini protiv čovječnosti.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 204 svjedoka, među kojima i pet svjedoka i svjedokinja pod mjerama zaštite, kao i više od 430 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije

spot_img