Optužen Zvorničanin: U dogovoru sa ljudima iz Srbije preuzimao migrante u BiH

Preporučujemo

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nedeljka Markovića, rođenog 1988. godine u Loznici, nastanjenog u Zvorniku, zbog krijumčaranja migranata.

Nakon što je otkriven u krijumčarenju osoba na području mjesta Pilica, pokušao je pobjeći, ali su ga policajci uspjeli savladati, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Optuženi se tereti, da je krajem septembra 2019. godine, djelujući u dogovoru i koordinaciji sa njemu poznatim osobama sa teritorije Srbije, nakon što su ilegalno prokrijumčareni u Bosnu i Hercegovinu, na području Zvornika, preuzeo 16 ilegalnih migranata, državaljana Iraka, među kojima je bilo i sedam maloljetnika.

Nakon toga, optuženi je iako je znao da ilegalni migranti nisu zakonito ušli u BiH, kao i da nemaju dokumente za zakonit boravak i putovanje unutar BiH, protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih nacija protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, svojim motornim vozilom, organizirao prijevoz migranata sa područja Zvornika prema Tuzli, gdje je na području mjesta Pilica, u kasnim noćnim satima otkriven od Granične policije BiH, nakon čega je pokušao pobjeći sa mjesta događaja, te je reakcijom policajaca uhapšen i savladan.

Optuženi se tereti da je prevozio krijumčarene osobe, među kojima je bilo i maloljetnika, omogućivši im na taj način boravak u BiH, čime je počinio krivično djelo krijumčarenja osoba iz člana 189. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Najnovije

spot_img