Odobrena sredstva za zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije u Tuzlanskom kantonu

Preporučujemo

Ministrica za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Senada Dizdarević potpisala je danas ugovore s kandidatima iz boračke populacije i poslodavcima koji su ostvarili pravo po projektu za zapošljavanje i samozapošljavanje boraca i članova njihovih porodica za 2023. godinu.

Zbog nedovoljnog odziva i neutrošenih namjenskih sredstava Ministarstvo za boračka pitanja po drugi je put objavilo javni poziv i danas su potpisana 34 nova ugovora.

– Mi ovo posmatramo kao jednu cjelinu i mogu reći da je u ovom javnom pozivu, za koji su Ministarstvo i Vlada TK izdvojili više od dva miliona KM, zaposleno 98 osoba iz oblasti boračke populacije. Ostat će oko 500.000 KM neutrošenih sredstava i meni je žao zbog te činjenice – kazala je ministrica Dizdarević.

Navela je kako bi voljela da danas potpisuju više ugovora. Na taj način bi, dodala je, utrošili kompletnu cifru od dva miliona.

– Pozivam ih za iduću godinu, jer ćemo ovaj program još obogatiti i podići pojedinačne iznose koji se sada kreću od 10 hiljada po pojedincu – kazala je ministrica Dizdarević. 

U ponovljenom javnom pozivu uslove su ispunili demobilisani borci i članovi njihovih porodica s područja cijelog kantona, te odobrena sredstva za 22 projekta iz oblasti samozapošljavanja i 12 projekata iz oblasti zapošljavanja, za što je izdvojeno 415.000 KM.

Prema riječima ministrice Dizdarević, resorno ministarstvo iduće godine namjerava povećati pojedinačne iznose kao i ukupnu stavku.

– Pozivam i sve one koji imaju ambicije i koji imaju entuzijazma, koji imaju neke ideje da se prijave na te javne pozive, jer mislim da je zapošljavanje sistemsko rješavanje svih životnih pitanja kako pojedinca tako i porodice – navela je ona, saopćeno je iz Vlade TK.

Najnovije

spot_img