Od danas kazna za nenošenje maski i preko 100 KM

Preporučujemo

Skupština Tuzlanskog kantona na jučerašnjoj sjednici usvojila je izmjene Zakona o javnom redu i miru TK, kojima se predviđaju novčane kazne za kršenje higijensko-epidemioloških mjera koje propiše Krizni štab, a potvrdi Vlada.

Prema higijensko-epidemiološkim mjerama koje su na snazi u TK građani su obavezni nositi maske na otvorenom i u zatvorenim prostorima. Zabranjeno je kretanje poslije 21 sat, obavezna je distanca od dva metra na otvorenom i u zatvorenom. U ugostiteljskim objektima maksimalan broj gostiju je 20, s tim da svaki objekat mora imati četiri metra kvadratna porostora po gostu, a osoblje mora u svakom momentu nositi maske. Maske nisu obavezne dok gosti sjede za stolom u ugostiteljskim objektima, ali jesu prilikom kretanja u njima.

Izmjene Zakona o javnom redu i miru TK predviđa mogućnost da službenicima policije represivno djeluju u pogledu poštivanja epidemioloških mjera na TK.

Usvojenim izmjenama zakona kazne za kršenje mjera za građane iznose od 100 do 500 KM. Od 500 KM do 2.000 KM raspon je kazne za pravni subjekt, a od 200 do 1.000 KM odgovorno lice u pravnom subjektu.

(RTV GD/RTV Slon)

Najnovije

spot_img