Od danas dostupni turistički paketi po cijeni umanjenoj za vrijednost vaučera od 200 KM

Preporučujemo

Od ponedjeljka 8. augusta građanima u Federaciji BiH bit će dostupno korištenje takozvanih vaučera. Radi se o podršci Vlade Federacije BiH građanima koji žele posjetiti neku turističku destinaciju u ovom entitetu i pomoći turističkom sektoru.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma objavilo je detaljna pravila o uslovima, ali i procesu kupovine turističkih paketa za građane ovog entiteta u okviru programa turističkih vaučera Vlade Federacije BiH, koji će biti dostupni od 8. augusta. Radi se, kako navode iz Vlade, o podršci građanima i turističkom sektoru, za što je Vlada izdvojila dva miliona KM.

”Efekat koji ćemo dobiti jeste da se pomognu građani, ali samim tim se indirektno pomaže i privreda, jer nadam se da ćemo ovim motivisati građane da posjete sve ljepote BiH”, kaže Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma.

Ukupan broj vaučera je 10 hiljada, a moći će se iskoristiti putem elektronskih platformi. Vaučer nije dostupan u fizičkom obliku, formi promo koda ili sličnoj, ne može se čuvati, prenositi, pokloniti ili prodati. Aktivira se prilikom kupovine jednog od turističkih paketa kreiranih u okviru ovog programa, u vidu popusta od 200 KM prilikom obračuna finalne cijene paketa u procesu kupovine. Odmori u BiH je jedna od tri platforme putem koje će građani moći kupiti turistički paket, uz ispunjenje osnovnih kriterija a to je da su stanovnici Federacije BiH i da ranije nisu koristili ove usluge. Kako navode iz ove platforme, prvih 3.333 građanina koji zadovolje kriterije imat će beneficiju umanjenja paketa za 200 KM od ponude. Sistem prijave će biti jednostavan.

”Kao i do sada građani će posjetiti platformu odmoriubih.ba, odabrati jednu od ponuda za destinaciju na koju žele otići, poslati upit kroz naš sistem za raspoloživost datuma kada žele putovati. Nakon što na e-mail dobiju odgovor da je taj traženi datum slobodan ili im hotel ponudi alternativni, oni će jednim klikom iz e-maila doći na našu stranicu, na formu za kupovinu gdje će samo upisati određene podatke kroz koje ćemo mi validirati da oni zadovoljavaju kriterije”, objašnjava Enis Avdić, direktor platforme Odmori u BiH.

Nakon što bude potvrđeno zadovoljenje kriterija, dobit će umanjenu cijenu za 200 KM i platiti ostatak iznosa. Nije moguća rezervacija vaučera za određenu osobu ili za neku buduću kupovinu. Minimalna cijena pojedinačnog turističkog paketa iznosi 250 KM.

”Nije dozvoljeno kupiti ili platiti paket direktno kod ponuđača paketa / smještajnog subjekta, kompletan proces kupovine i plaćanja obavlja se putem elektronske platforme. Nakon uplate naznačene cijene paketa umanjene za turistički vaučer u vrijednosti od 200 KM, kupac će dobiti elektronsku potvrdu kupovine, koju mora pokazati prilikom korištenja paketa. Plaćanje ostatka cijene paketa, preko iznosa subvencije Vlade FBiH od 200 KM, vrši se prilikom kupovine paketa putem elektronske platforme, na jedan od ponuđenih načina, u skladu sa pravilima svake pojedinačne platforme (Visa ili Mastercard karticom putem sigurnog sistema za kupovinu putem interneta, uplatom na račun platforme putem internet/mobilnog bankarstva, uplatnicom u banci ili pošti, na fizičkom prodajnom mjestu,…)”, stoji u pravilima Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Kako navode iz platforme Odmori u BiH, pripremili su se za provedbu ovog programa, pa ne očekuju probleme na web stranici zbog povećanog broja prijava. Kažu, da već imaju brojne upite za turističke destinacije. Svjesni su da su građani skeptični zbog provedbe programa na ovakav način, međutim, ističu da nema razloga za to.

”Ukoliko se neko ne javi na vrijeme i bude 10.000 ljudi prije njega, ne možemo uticati na to. Nije moguće zadržati vaučer da nekom namjestite da kupi. Mi smo pokušali da osmislimo sistem i napravimo program tako da sprječava bilo kakvu malverzaciju. Bit ćemo podložni i raznim kontrolama”, kaže Avdić.

Građani će birati gdje žele putovati, a turistički paketi bit će poznati u ponedjeljak, kada ih je moguće kupiti putem tri platforme. Uglavnom će to biti poznate turističke destinacije, a smještajni kapaciteti za koje će građani moći iskoristiti turističke vaučere su oni sa kojima neka od tri plaforme ima potpisan ugovor. Ono što treba još naglasiti, jeste da neće biti moguće otkazati kupljeni turistički paket, već će biti moguće samo jednom odabrati novi datum korištenja vaučera.

(RTV GD/RTVSLON)

Najnovije

spot_img