Oboren rekord: BiH za uvoz vode potrošila 210 miliona KM

Preporučujemo

Bosna i Hercegovina je na uvoz vode za 11 mjeseci ove godine potrošila je više od 210 miliona maraka, čime smo srušili dosadašnje višegodišnje rekorde, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

Drvo, kamen, voće, povrće samo su neki od proizvoda koje BiH uvozi u ogromnim količinama iako sve to ima u domaćoj ponudi.

Najbolji primjer za to je voda, kojom je BiH najbogatija u regiji i među vodećim državama je u svijetu po količinama i čistoći vode.

Bosna i Hercegovina je na uvoz vode za 11 mjeseci ove godine potrošila je više od 210 miliona maraka, čime smo srušili dosadašnje višegodišnje rekorde, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

Zapanjujuće brojke uvoza vode u BiH iz godine u godinu raste. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, najviše vode smo uvezli iz Srbije, 29 miliona litara.

Ekonomski analitičar Igor Gavran, kaže da je osim vodom naše tržište preplavljeno uvoznim kamenonom, voćem i povrćem, mlijekom, pivom pa čak i drvetom, a sve najbrojane artikle imamo dovoljno i u našoj zemlji.

Za 11 mjeseci 2022. godine u Bosnu i Hercegovinu je najviše uvezeno proizvoda iz Hrvatske, dok ih je najviše izvezeno u Njemačku, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kako se navodi u ovim podacima, za 11 mjeseci ove godine iz Bosne i Hercegovine je izvezeno proizvoda u vrijednosti nešto više od 17 milijardi KM.

U istom periodu je u BiH uvezeno svih vrsta robe i proizvoda u iznosu od 29,1 milijardu KM, što znači da je uvoz veći od izvoza za 12 milijardi maraka.

Za 11 mjeseci ove godine na uvoz mlijeka i mlječnih prerađevina potrošeno je 182,4 miliona maraka.

Uvezli smo plemenitih metala zlata, srebra, platine u vrijednosti 37,7 miliona maraka.

Na markirane vrijedne ručne i džepne satove potrošeno je 13 miliona maraka, podaci su UIO.

Na kraju na desetine miliona maraka za 11 mjeseci ove godine potrošeno je skupe automobile Mercedes, Bently, Ferrari, Lamborgini, Porsche, Rolls Royce…

Ove skupe automobile najviše su kupovali građani Sarajeva, Mostara, Travnika i Živinica.

(RTV GD/Faktor)

Najnovije

spot_img