O genocidu u Srebrenici učit će studenti u Nizozemskoj

Preporučujemo

Predmet Srebrenica genocid uključen je u formalni edukativni program na Univerzitetu primijenjenih nauka u Utrehtu u Nizozemskoj, a inicijator i nosilac projekta je Alma Mustafić, koja predaje na tom univerzitetu i koja je preživjela golgote srebreničkog genocida.

Kaže da kroz svoje društveno djelovanje nastoji upoznati građane Nizozemske s dešavanjima u BiH tokom agresije. Smatra da se Nizozemska ne odnosi prema Srebrenici onako kako bi trebala.

– Za 25 godina života i rada ovdje, uvjerila sam se da građani Nizozemske ne znaju o Srebrenici jer nemaju pristup informacijama. Nakon što sam inicirala pokretanje tog predmeta pitali su se zašto trebaju učiti o Srebrenici – govori Mustafić.

Naglašava da je dugo tražila ljude koji bi razumjeli šta želi postići i koji bi je u tome podržali. Trebalo je, kaže, uložiti dosta truda, pomiriti se s dosta odbijenica i nakon toga smoći snage i nastaviti dalje. Na glavnom odboru fakulteta, s čije strane, kako navodi Mustafić, savjeta i prijedloga nije nedostajalo, dugo su diskutirali u koji kontekst da predmet bude stavljen.

Bilo je raznih prijedloga za naziv predmeta, poput Kršenje ljudskih prava, Multiperspektivnost, Historijsko razmišljanje i argumentiranje, Kritično mišljenje, ali je Mustafić bila ustrajna da naziv treba sadržavati ime Srebrenica.

– Bilo mi je važno da se predmet zove Srebrenica genocid, jer ćemo samo na takav način Srebrenici dati mjesto koje zaslužuje. Na kraju smo došli do zaključka da je to jedino pravo rješenje i predmet je odobren – kazuje Mustafić.

Već postoje prijedlozi da predmet bude zastupljen i na drugim fakultetima.

Mustafić ističe da predmet stupa u praksu 18. aprila, a predavanja će se održavati utorkom u večernjim satima, kako bi termin odgovarao i studentima koji dolaze s drugih fakulteta. Predavači će biti iz Nizozemske, ali i iz BiH i Srbije.

– Nedžad Avdić će nam biti jedan od gostiju, govorit će o svom iskustvu, a uz njega će biti i Srđan Šušnjica. Tu su i Ajna Jusić, Jelena Jaćimović i drugi – kaže Mustafić.

(RTV GD/vijesti.ba)

Najnovije

spot_img