NOVO u Plavoj Poliklinici: balon za mršavljenje – svjetski trend u borbi protiv kilograma

Preporučujemo

Zbog mnogobrojnih zdravstvenih komplikacija koje gojaznost uzrokuje, svjetski trend u redukciji tjelesne težine- intragastrični balon za mršavljenje, PZU Plava Poliklinika prva je učinila dostupnim i u BiH!

Nehirurškim putem, višak kilograma sada je moguće početi gubiti nakon samo 20 minuta – koliko traje intervencija!

U pitanju je sigurna i učinkovita metoda odobrena od strane američkog Ministarstva zdravlja kojom se može značajno smanjiti volumen želuca i stvoriti osjećaj sitosti te na taj način olakšati proces mršavljenja umjereno i pretjerano gojaznih osoba. Pored toga, ovom metodom smanjuje se i nastanak operativnih ili postoperativnih komplikacija ukoliko je indicirano hirurško liječenje gojaznosti ili neki drugi hirurški zahvat (ortopedski).

U svijetu se intragastrični balon uspješno koristi posljednjih 30 godina a prema dostupnoj statistici do sada je obavljeno više od 200.000 ovakvih intervencija. Popularnost je stekao zbog jednostavnosti i neinvazivnosti, ali i efikasnosti u uklanjanju viška kilograma što pacijentima omogućava da preduprijede mnogo teža oboljenja, koja nastaju kao posljedica gojaznosti.

Sam postupak postavljanja balona traje dvadesetak minuta i izvodi se u stanju kratkotrajne opšte anestezije u kabinetu za gastrointestinalnu endoskopiju.

Procedura je u potpunosti bezbolna i komforna. Obzirom da nema hirurških rezova prilikom postavljanja oporavak je minimalan i odnosi se na praćenje pacijenta nekoliko sati nakon buđenja iz anestezije. Nakon 4 do 6 mjeseci, balon se uklanja kroz usta na sličan način na koji je postavljen.

Prosječni gubitak tjelesne težine ovom metodom iznosi od 15 do 21 kg tokom šest mjeseci ali je za njenu uspješnost jako važna motiviranost pacijenta i potpuno pridržavanje uputa ljekara, kako se kilogrami nakon vađenja balona ne bi vratili.

Plasiranje intragastričnog balona u Plavoj Poliklinici izvodi eminentni endoskopista mr.sci.dr. Admir Kurtćehajić, subspec. gastroenterohepatologije, koji je svoje znanje usavršavao u renomiranim svjetskim medicinskim centrima. Njegova stručnost prepoznata je i od strane Evropskog udruženja za gastroinestinalnu endoskopiju zbog čega je prvi gastroenterolog iz BiH koji je dobitnik prestižnog evropskog granta za 2020. godinu.

Više detalja o ugradnji intragastričnog balona u Plavoj Poliklinici možete pročitati ovdje.

Najnovije

spot_img