Neophodno usklađivanje pravilnika o zapošljavanju djece šehida

Preporučujemo

O ostvarivanju prava na zapošljavanje i liječenje djece šehida i poginulih boraca nakon 25. godine života razgovarao je danas ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Zoran Blagojević sa predsjednicom Saveza porodica šehida i poginulih boraca TK Sabirom Mićanović i predsjednicima Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH Alminom Škrijeljom, Saveza RVI Federacije Bosne i Hercegovine Esadom Delićem i Saveza RVI TK Fahrudinom Hasanovićem.

Prisutne su razlike u pravilnicima kojima se regulišu ova prava po kantonima, rečeno je ovom prilikom, ali je svima zajedničko da se u velikoj mjeri ne poštuju odredbe koje pravo na zapošljavanje daju djeci šehida.

Prema riječima ministra Blagojevića,  kršenje konkursne procedure je prisutno ali zajedničkim angažmanom udruženja koja posjeduju podatke o članstvu i resornog ministarstva moguće je provođenje konkursa u skladu sa zakonom.

Također je, prema riječima predsjednika Saveza RVI TK Hasanovića, neophodno usklađivanje pravilnika o zapošljavanju u preduzećima i boračkih organizacija. 

Novim će Izmjenama i dopunama Zakona o osnovnim pravima boraca i članova njihove porodice FBiH koji je trenutno u parlamentarnoj proceduri, kantoni biti obavezni da usklade pravilnike, kazao je predsjednik federalne Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Škrijelj.

Jedino sistemskim rješenjem moguće je poboljšati položaj i materijalni status branitelja i članova njihovih porodica, istaknuto je ovom prilikom.

Najnovije

spot_img