Nekoliko policajaca povrijeđeno u Ljubljani, upotrijebljeni suzavac i vodeni top

Preporučujemo

Nekoliko policajaca povrijeđeno je sinoć u Ljubljani na protestima na kojima su hiljade demonstranata tražile ukidanje mjera protiv koronavirusa i smjenu vlasti.

Policija je upotrijebila vodeni top protiv demonstranata koji su bacali flaše, baklje, kamenje i druge predmete na snage reda. U međuvremenu, situacija se smirila a demonstranti uglavnom razišli.

Ispred Narodne skupštine okupilo se mnoštvo ljudi, ujedinjeno pod protestnim sloganom “Narodni ustanak”. Prisutni su zahtijevali prijevremene izbore, a također i da se sve mjere za suzbijanje širenja novog koronavirusa “odmah pretvore u preporuke”.

Bacali su boce i baklje na parlament, a čak su granitni blokovi letjeli na policajce. Policija je upotrijebila suzavac i vodeni top. Nekoliko policajaca je povrijeđeno.

Prema podacima Policijske uprave, na demonstracijama koje su počele u 18 sati na Trgu republike, okupilo se 8.000 ljudi.

Iako su organizatori pozivali na miran skup, izbili su neredi. Okupljeni su se približili i ulazu u zgradu Narodne skupštine, a policija je dodatno pojačala prisutnost i osigurala ulaz. Svi rezervni policajci su pozvani na dužnost.

“Zbog velikog broja ljudi koji demonstriraju ispred Narodne skupštine, čelnici policijskih timova hitno pozivaju policajce na posao. Ovaj put PVT (prebolio, vakcinisan, testiran) nije uslov za obavljanje službe!” objavio je Sindikat slovenske policije.

Epidemiološka slika u zemlji se pogoršava. Prema Nacionalnom institutu za javno zdravstvo, u zemlji je trenutno 11.238 aktivnih slučajeva infekcije. Prema podacima Vlade, 347 pacijenata oboljelih od Covida-19 liječi se u bolnicama, od kojih je 75 na intenzivnoj njezi. Šest pacijenata oboljelih od covida umrlo je samo u utorak.

Od danas su u Sloveniji na snazi nove, strožije mjere.

(RTV GD/klix)

Najnovije

spot_img