Nekadašnja Zaštićena zona UN-a: U Žepi prvi put obilježena godišnjica zločina u kojem je ubijeno 12 civila

Preporučujemo

U Žepi je obilježena 30. godišnjica zločina nad civilima ove nekadašnje zaštićene zone Ujedinjenih nacija (UN).

U džamiji Šehida Mehmeda efendije Hajrića, klanjan je zajednički džuma-namaz za sva tri džemata na području Medžlisa Islamske zajednice Žepa, a nakon toga na mezarju nevino stradalih civila proučen jasin.

Četvrtog maja 1993. godine, oko 5 sati ujutro, pripadnici Vojske RS-a, napali su selo Brezova ravan i počinili masakr nad civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti. Tom prilikom ubijeno je 12 civila, uglavnom starije i osobe sa invaliditetom, tri žene, 89-godišnjak te četvero djece. Bio je to uvod za opću ofanzivu na Žepu koja je 9. maja proglašena Zaštićenom zonom UN-a.

“Rođena sam 1997. godine, poslije agresije na Bosnu i Hercegovinu i nosim ime rahmetli nane koja je ubijena 4. maja na Brezovoj ravni. Čitav moj život je obilježen tim događajem jer su moj babo i rahmetli dedo bili na tom području. Dedo je ranjen, a amidža je ubijen. Ubili su ga iako je imao Daunov sindrom. Mi cijeli život pričamo i učimo o tome šta se 4. maja desilo. Drago mi je da se ovaj događaj od ove godine počeo obilježavati i iskreno se nadam da će sljedeće godine biti još više omladine, moje generacije, ali i mlađih i da će se znati prava istina, jer upravo ovaj zločin pokazuje kako je izgledala agresija na Bosnu i Hercegovinu. Nije se biralo ni ko je muško ni žensko, ni koliko ko ima godina ni da li je bolestan ili zdrav. Ubijene su i dvije porodice, najmlađe dijete je imalo tri godine, te ovo mora biti važna lekcija za sve nas, pogotovo mlade”, ispričala je Ševka Kulovac, unuka jedne od žrtava.

Ramo Čardaković, stanovnik Žepe ispričao je da je u to vrijeme bio načelnik štaba brigade iz Žepe, a prije toga i njen komandant.

“Moramo pamtiti, obilježavati.Ovo je jedan od zločina gdje su ubijeni civili, čak njih 12. Ti ljudi su ubijeni mučki i svirepo”, kazao je Čardaković.

Obilježavanju ove godišnjice prisustvovale su porodice šehida, džematlije, imami i članovi Medžlisa Islamske zajednice Žepa zajedno sa glavnim imamom Elvedinom efendijom Selimovićem te rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva goraždanskog Refik ef Čaušević.

Istaknuto je da će 9. juna ove godine biti obilježen zločin nad civilima koji se desio i u Stoboranima kod Žepe.

(RTV GD/klix.ba)

Najnovije

spot_img