Nakon kratkotrajnog zahlađenja slijedi nam povratak natprosječno visokih vrijednosti temperatura

Preporučujemo

Prije nekoliko dana ispratili smo najtopliju zimu u historiji mjerenja u Bosni i Hercegovini.

Nakon neuobičajeno visokih temperatura u zimskom periodu, stigao nam je period zahlađenja. No, niske temperature i padavine se, prema riječima meteorologa, neće dugo zadržati. Već od sutra nas očekuje izražena južina uz osjetno zatopljenje, povremeno jak do lokalno olujan jugo, a prema kraju marta i u prvim danima aprila ljetne temperature zraka.

Prema riječima meteorologa, do četvrtka nas očekuje nestabilno vrijeme praćeno pljuskovitim padavinama, najintenzivnijim na jugu naše zemlje, a na području Tuzlanskog kantona će biti najmanje padavina. Već od četvrtka temperature će se ustabiliti i vratiti u okvire proljetnih vrijednosti.

„Tokom jutra možemo očekivati vrijednosti od 5 do 9 stepeni, a danju će se ustabiliti vrijednost i do 20 stepeni Celzijusa. Uz više sunca i sunčanih intervala od četvrtka slijedi promjena temperaturnog režima i povratak natprosječno visokih vrijednosti temperatura zraka za kraj mjeseca marta i početak aprila“, pojašnjava Bakir Krajinović, meteorolog.

Prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji, 2023. bila je najtoplija godina zabilježena, a jedan od glavnih krivaca bio je vremenski fenomen El Niño. El Niño je i dalje u toku. On je započeo prošlog juna i dosegao vrhunac u decembru, a ući će u povijest kao jedan od pet najjačih takvih fenomena ikada.

„Pod El Niñom vrijednosti temperatura zraka i tokom protekle zime su bile dosta visoke tako da smo i u tom pogledu imali najtopliju zimu otkad postoje mjerenja na našim prostorima. Narednih mjeseci također očekujemo vrijednosti temperatura koje će biti natprosječno visoke i nastavak ovog trenda dosta visokih vrijednosti“, kaže Bakir Krajinović, meteorolog.

Najnovije

spot_img