Na snazi nova naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva: Striktno poštovati mjere zaštite

Preporučujemo

Nakon usložnjavanja epidemiološke situacije na području Federacije Bosne i Hercegovine, danas na snagu stupa nova Naredba kojom se naređuje striktno poštovanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za sve one na koje se preporuke odnose.

Obavezno je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva na sjednici 26.06. donio je sljedeće preporuke:

  • Preporučuje se organizatorima okupljanja reduciranje broja osoba, od maksimalno dozvoljenog broja osoba u otvorenom i zatvorenom prostoru u skladu s Naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva broj 01-33-3510/20 od 12.06.2020. godine, na skupovima koji se održavaju, poput: javnih skupova, kao i drugih okupljanja kao što su: vjenčanja, krizme, sprovodi, dženaze i slični događaji, a u cilju sprječavanja širenja infekcije COVID-19 među pučanstvom, kao i zaštite osobnog zdravlja i javnog zdravlja pučanstva.
  • Preporučuje se osobama starije životne dobi da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovno koriste zaštitnu opremu. Također, preporučuje se osobama starije životne dobi da ne idu na rutinske kontrole, te maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod porodičnog ljekara i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena njega. Preporučuje se najprije kontaktirati telefonom ljekara, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili ljekarski savjet.
  • Preporučuje se građanima na području Federacije BiH, da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se usložnjava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja.
  • Preporučuje se svim državljanima Federacije BiH da bez prijeke potrebe ne putuju u zemlje u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19.
  • Preporučuje se svim državljanima Federacije BiH da godišnji odmor koriste u Bosni i Hercegovini.
  • Preporučuje se svim državljanima Federacije BiH koji žive ili rade u zemljama u kojima je prisutna visoka transmisija COVID-19, da bez prijeke potrebe ne dolaze u Federaciju BiH, zbog povećanja rizika od unošenja COVID-19, a što bi dodatno moglo rezultirati daljnjem pogoršanju COVID-19 epidemiološke situacije u Federaciji BiH.

Ove preporuke stupile su na snagu danom donošenja (26.06.)

Krizni štabovi kantonalnih ministarstava zdravstva, spram procjene epidemiološke situacije na kantonu, preporuke od 1. do 5. mogu donijeti i u formi naredbe.

Kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva data je mogućnost uvođenja i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu odnosno općini, uz redovito obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, a krizni štabovi kantonalnih ministarstava zdravstva, spram procjene epidemiološke situacije na kantonu, dio datih preporuka mogu donijeti i u formi naredbe.

Najnovije

spot_img