Na lokalitetu Prosjeka kod Teočaka ekshumirani kompletni posmrtni ostaci jedne žrtve iz proteklog rata

Preporučujemo

Posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su danas na području opštine Ugljevik tačnije u mjestu Glinje, mirkolokalitet Prosjeka.

Posmrtni ostaci ove žrtve, muškarca, starosne dobi više od 50 godina, su pronađeni na liniji Vojske Republike Srpske, tačnije u tranšeji na ovom lokalitetu.

Prema operativnim podacima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, najvjerovatnije se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na ovaj lokalitet dovedena tokom ratnih godina iz logora Batković, a odakle su zapravo logoraši tokom ratnih godina dovođeni na kopanje rovova.

Posmrtni ostaci nakon ekshumacije su odvezeni u Komemorativni centar u Tuzlu gdje će uslijediti njihova sudsko – medicinska i kriminalističko – tehnička obrada kao i izuzimanje koštanih uzoraka sa ciljem identifikacije žrtve uz pomoć DNK metode.

Ekshumacija je provedena pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, a u procesu ekshumacije su sudjelovali su ljekar – patolog sudske medicine, istražitelj Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski djelatnici lokalne policije, a koji su osiguravali lokaciju i davali krim – tehničku potporu u procesu ekshumacije, saopćio je Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INOBiH).

(RTV GD/Faktor)

Najnovije

spot_img