Na današnji dan poginuo je Džemal Bijedić, velikan svog vremena

Preporučujemo

Na današnji dan, 18. januara 1977. godine u avionskoj nesreći na putu prema Sarajevu poginuo je ugledni bosanskohercegovački političar i peti predsjednik Saveznog izvršnog vijeća Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Džemal Bijedić kao politički velikan iz vremena Jugoslavije ostat će zauvijek zapamćen kao borac za afirmaciju Bosne i Hercegovine u okviru Jugoslavije i afirmaciju Jugoslavije u instranstvu i međunarodnim odnosima.

Tokom karijere se konstantno zalagao za razvoj i jačanje privrede i ekonomije te je bio organizator privredne i infrastrukturne reforme.

Tokom svoje karijere obnašao je niz funkcija, a najveća od njih je funkcija predsjednika Saveznog izvršnog vijeća na koju je izabran 1971. godine.

Na vrhuncu svoje političke moći, 18. januara 1977. godine poginuo je u avionskoj nesreći iznad bosanskog gradića Kreševa.

Uvijek je bio uz Tita, špekulisan je kao njegov mogući nasljednik, što je otvorilo sumnje u slučajnost avionske nesreće.

Priče o umješanosti Titove supruge Jovanke Broz u ovoj avionskoj nesreći i do dan danas su ostale žive.

Naime, Tito koji je do tada stalno putovao sa Jovankom širom svijeta, je poslije ove avionske nesreće stavio sopstvenu suprugu u kućni pritvor.

Džemal Bijedić bio je čovjek kojeg su svi voljeli i sigurno je jedan od najomiljenijih političara iz komunističkog vremena, pogotovo u našoj zemlji za koju se oduvijek borio.

Porodica Džemala Bijedića pokušala je doći do dokumenata o nesreći, koji se nalaze u Beogradu, ali tamošnje vlasti to nisu dozvolile.

Nekoliko puta tražili su da vide izvještaj o nesreći, ali svaki put su odbijeni, bez ikakvog objašnjenja. Čak ni dijelove aviona nisu mogli vidjeti.

Sve to ukazuje da je pri padu aviona bilo dosta sumnjivih radnji.

Iste godine kada je poginuo u Mostaru je osnovana visokoškolska obrazovna institucija nazvana Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Na sarajevskom groblju Bare svake godine na dan Bijedićeve pogibije okupe se poštovaoci lika i djela Džemala Bijedića, kako bi odali počast ovom velikom čovjeku.

(RTV GD/vijesti.ba)

Najnovije

spot_img