Muftijstvo tuzlansko: U Novoj Kasabi održan program povodom Lejletur-regaiba

Preporučujemo

Centralni program na području Muftiluka tuzlanskog povodom mubarek noći Lejletur-regaib održan je 11. januara ove godine u Musa-pašinoj džamiji u Novoj Kasabi, Medžlis Islamske zajednice Vlasenica.

Programu su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, glavni imami Nurdin-ef. Grahić i Zijad-ef. Vehabović, predsjednik MIZ Vlasenica Zajim Mahmutović, sekretar Muftijstva tuzlanskog Muhamed-ef. Hasanspahić, imami medžlisa Vlasenica, Bratunac, Puračić i Kalesija, profesori Behram-begove medrese, te brojne džematlije. U obraćanju džematlijama muftija Fazlović je istakao višestoljetno prisustvo islama i muslimana na ovim prostorima.

Tome svjedoči i Musa-pašina džamija, izgrađena 1643. godine, čija vrata su od davnina otvorena za brojne generacije muslimana koji su ovdje živjeli. – Ovdje smo, hvala Bogu, u kontinuitetu, postojani i odlučni da i naša djeca čuvaju zalog naših predaka, dini-islam koji nam je poslanik Muhammed, alejhi selam, ostavio u amanet. Od ovog mjesta nisu daleko džamija na Kušlatu i tekija u Konjević polju. To su naši duhovni temelji položeni u ovoj zemlji Bosni, u našem Podrinju, prije više od pet stotina godina. Sačuvali smo ih jer smo uvijek bili čvrsto vezani za svoju vjeru i domovinu Bosnu i Hercegovinu, kazao je muftija Fazlović.

Muftija Fazlović je poručio da u Bosni i Hercegovini ima mnogo toga što povezuje ljude, narode koji ovdje žive. – Bit ćemo uvijek spremni da svim ljudima upućujemo lijepe riječi i da poštujemo svačije prava. Ali ćemo biti odlučni i da svakome pokažemo gdje su granice koje osiguravaju naše vrijednosti i koje se ne smiju prelaziti. Pored svega što nas može zabrinjavati, ovo je vrijeme u kojem ispred sebe vidimo jasan i siguran put, ako Bog da, poručio je Muftija. Govoreći o važnosti ibadeta, najvažnijeg pečata ljudskog života, Muftija je pozvao džematlije da čuvaju svoj namaz, zekat, post, i sve druge važne ibadete. – Budimo Allahu, dželle šanuhu, predani u našim ibadetima, naš Stvoritelj će nas voditi i čuvati na Pravom putu. A onaj ko je na Pravom putu, vjeruje i dobro radi, ne može biti na gubitku.

Brinimo se o sebi i svojim porodicama, to je zapovijed iz Kur'ana Časnog. Ne smijemo posustajati. Budimo uvijek spremni da aktivno i odgovorno radimo. To je naš put na kojem imamo najljepšeg uzora Muhammeda, alejhi selam, kazao je muftija Fazlović, istaknuvši vrijednosti mjeseca Redžeba u kojem se zadobija obilje Allahovog bereketa, milosti i oprosta. Mevlud su proučili prisutni imami, a džematlijama su se obratili glavni imam MIZ Vlasenica Nurdin-ef. Grahić i imam džemata Mustafa-ef. Berbić.

RTV GLAS DRINE/TUZLANSKI.BA

Najnovije

spot_img