Ministarstvo odbrane BiH raspisuje konkurse za prijem u Oružane snage BiH

Preporučujemo

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine polovinom februara raspisaće konkurs za prijem na različite vojničke dužnosti u Oružanim snagama BiH, na koji će moći da se prijave zainteresovani između 18 i 27 godina.

Konkurs će biti objavljen na internet stranici Ministarstva odbrane BiH.

Kandidati koji uspješno prođu testiranja i ljekarski pregled biće upućeni na osnovnu vojničku obuku u trajanju od tri mjeseca, nakon čega će biti primljeni u profesionalnu vojnu službu u početnom činu vojnika.

Mladi sa završenim civilnim fakultetom, a zainteresovani su za profesionalnu vojnu službu, moći će se prijaviti na konkurs za prijem u oficire po domaćem programu školovanja u BiH, a taj konkurs biće objavljen u drugoj polovini avgusta.

Kandidati koji uspješno prođu testiranje i ljekarske preglede biće upućeni na osnovnu oficirsku obuku u trajanju od jedne godine, nakon čega će biti primljeni u profesionalnu vojnu službu sa činom potporučnika.

Iz Ministarstva je saopšteno da će u različitim terminima od februara do juna biti raspisani i konkursi za školovanje kadeta na vojnim akademijama u deset partnerskih država, i to u Srbiji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji, Italiji, Grčkoj i Turskoj.

Da bi konkurisali za ovaj vid školovanja u inostranstvu, od kandidata se traži da su postigli najmanje vrlodobar uspjeh tokom četvorogodišnjeg školovanja, da su postigli prosjek ocjena iz matematike vrlodobar u posljednje dvije godine školovanja, da poznaju rad na računaru, da imaju srednji nivo poznavanja engleskog jezika, te dobru fizičku pripremljenost.

Za ove konkurse mogu se prijaviti i zainteresovani kandidati koji pohađaju četvrti razred srednje škole, ali u svjedočanstvu moraju imati minimalno isti prosjek ocjena iz svih predmeta, kao i u svjedočanstvu sa polugodišta četvrtog razreda koje su predali u dokumentima za prijavu na javni konkurs.

Osim ovih uslova koji su jednaki za sve vojne akademije, za prijavu na vojne akademije u Njemačkoj i Austriji kandidati moraju imati osnovni nivo poznavanja njemačkog jezika – A2, što se utvrđuje testiranjem, dok kandidati za Terezijansku vojnu akademiju u Austriji moraju biti sposobni preplivati 300 metara slobodnim stilom.

Svim kadetima iz BiH, Ministarstvo odbrane BiH osigurava besplatno školovanje, smještaj i ishranu, kao i pravo na stipendiju u visini od 25 odsto od početne plate oficira čina potporučnik, te dvije povratne karte tokom godine za vrijeme semestralnog odmora.

Konkursi za prijem u podoficire su internog tipa i otvaraju se kao mogućnost onima koji su već u sastavu Oružanih snaga BiH u nekom od činova vojnika. 

Najnovije

spot_img