Mektić demantirao da je spominjao genocid: U Srebrenici se desio stravičan zločin

Preporučujemo

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je za Večernji list, izdanje za BiH, rekao da “postoje relevantni dokumenti koji dokazuju genocid i da Srbi moraju to priznati”, ali je već danas demantirao takvu konstrukciju rečenice kazavši da nije to izjavio.

Mektić je odbacio pisanje Večernjeg da je rekao da “Srbi moraju da prođu katarzu i priznaju genocid u Srebrenici”, precizirajući da se u Srebrenici desio stravičan zločin.

– Apsolutno nisam tako komentarisao to pitanje vezano za Srebrenicu i u potpunosti ga odbacujem i demantujem. O zločinu u Srebrenici govorio sam u kontekstu izjave Milorada Dodika i to je djelimično navedeno u intervjuu, kad sam rekao da je dvije hiljade i neke godine Dodik javno na televiziji saopćio da mu je “potpuno jasno i da je nedvosmisleno da je u Srebrenici počinjen genocid” – izjavio je Mektić novinarima u Sarajevu.

Prema Mektićevim riječima, “ako je to tako kao što Dodik kaže, moramo li mi prolaziti kroz neku našu katarzu”.

Mektić je naveo da je u intervjuu rekao da je zločina bilo na obje strane, te da je, pozivajući se na neke izjave visokih srpskih autoriteta, u Srebrenici počinjen stravičan zločin.

– Jedino suočavanje sa tim zločinom i njihovo priznavanje međusobno put je ka našem pomirenju – istaknuo je Mektić.

Najnovije

spot_img