Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježen prigodnom šetnjom kroz centar Zvornika

Preporučujemo

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, Udruženje „Dječija nada“ iz Zvornika organizovalo je juče i danas niz aktivnosti među kojima i šetnju od Gradske uprave do fontane u centru grada.

U šetnji su, pored osoba sa invaliditetom, učestvovali čelnici Gradske uprave, medicinari, vatrogasci, prosvjetni radnici i ostali građani koji su pružili podršku osobama sa invaliditetom.

Jedna od članova Udruženja „Dječija nada“ Manuela Čanković istakla je da su njihove aktivnosti počele juče na platou kod gradskog parka kada su sugrađanima dijeliti letke i mafine.

– Danas smo, nakon šetnje, kod fontane pustili balone različitih boja sa porukom da su oni svi različitih boja, ali su svi poletjeli. Njihov let na zavisi od boje već od helijuma, a mi, građani Zvornika, treba da budemo kao helijum, da pomognemo osobama sa invaliditetom, ali ne samo za njima već i za svim sugrađanima koji su nekada osjetili da su odbačeni ili su zaboravljeni – rekla je Čankovićeva.

Udruženje postoji dvije godine i njihov rad se zasniva na različitima aktivnostima.

– Nismo registrovali članove da bismo znali tačan broj osoba sa invaliditetom, već je Udruženje fokus stavilo na pomoć takvim licima i pružanje podrške djeci i mladima. Nadam se da će Gradska uprava i dalje da nas podržava, kao što je to bio slučaj dosad. Nadam se da će i naši sugrađani pomoći naš rad jer smo zajedno jači – navela je Čankovićeva.

Ona je istakla da su učesnici šetnje bili „šaroliki“, a cilj je bio da se pokaže da iako svi nosimo različite uniforme, na kraju dana, kada dođemo kući i skinemo tu uniformu, svi smo samo ljudi, odnosno svi smo isti. Ujedno, ako smo pred Bogom svi isti, takvi treba da budemo o i pred ljudima. Nadam se da ćemo od sutra početi da živimo u tom duhu – zaključila je Čankovićeva.

Fotografije sa današnje šetnje u gradu možete pogledati klikom OVDJE. Današnju šetnju su svojim prisustvom sombolično podržali i čelnici grada Zvornik koje su predvodili gradonačelnik Bojan Ivanović, njegov zamjenik Miloš Tomić, direktor zvorničke bolnice Ivan Popović, direktor sportskog centra Vladan Matić, šef kabineta gradonačelnika Dragana Milošević, vatrogasci PVJ Zvornik, doktori, medicinski radnici, profesori, ribočuvari…. Svojim prisustvom podršku današnjoj šetnji dali su i članovi moto-klubova “Soko” Zvornik i “Black gold” iz Banovića.

Udruženje “Srcem za Podrinje” podržalo je aktivnost udruženja “Dječija nada”. Volonteri “Srcem za Podrinje” prvo su šetajući kroz grad podržali šetnju kako bi se poslala snažna poruka iz Zvornika, a poslije toga su uručili i jedna invalidska kolica za potrebe udruženja “Dječija nada”. U poslijepodnevnim časoima su pozvali svu djecu iz Podrinja na zajednički ručak u restoranu “Burun” na Diviču, gdje su u pratnji roditelja družili se mališani sa smetnjama u razvoju iz Zvornika, Bratunca, Srebrenice i drugih dijelova Podrinja.

Ovim gestom, Udruženje “Srcem za Podrinje” je pokazalo da brine o osobama sa invaliditetom i da želi da im olakša život i pruži podršku. Takođe, ovaj događaj je bio prilika za druženje i razmjenu iskustava između djece i roditelja koji se suočavaju sa sličnim izazovima. Udruženje “Dječija nada” se zahvalilo Udruženju “Srcem za Podrinje” na njihovoj pomoći i saradnji i izrazilo nadu da će se ovakve aktivnosti nastaviti i u budućnosti, rekao je Nurif Čivić ispred udruženja “Srcem za Podrinje” da bi svi mališani prisutni u Diviču dobili i prigodne poklone.

(RTV GD/zvornicki.ba)

Najnovije

spot_img