Maske u Federaciji BiH više nisu obavezne na otvorenom, policijski sat ostaje isti

Preporučujemo

Vlada Federacije BiH odlučila je da maske više nisu obavezne na otvorenom. Policijski sat ostaje od 21 do 5 sati ujutro. Okupljanje je ograničeno na 20 soba u zatvorenom i isto toliko na otvorenom.

Na snazi ostaje obavezno nošenje maski na mjestima gdje nije moguće držati distancu od dva metra – pijacama, tramvajskim, trolejbuskim i autobuskim stanicama, tržnicama.

Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera zavisno od procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba FMZ.

Krizni štab FMZ će današnje zaključke, s prilozima, dostaviti kantonalnim ministarstvima zdravstva i njihovim kriznim štabovima, a putem njih zdravstvenim ustanovama, kantonalnim općim i specijalnim bolnicama, kao i kliničkim centrima u FBiH, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i upravama policija MUP-a kantona.

U skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Federalna vlada će izvijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

Inače, u informaciji je naglašeno da je, iako se sveobuhvatna epidemiološka situacija u Federaciji BiH popravlja, stanje i dalje jako ozbiljno, te da su zabilježene incidence i dalje visoke. Na nivou Federacije BiH, sedmodnevna incidenca iznosi 145 slučajeva na 100.000 stanovnika, dok je naročito zabrinjavajuća situacija je u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu.

Predložene mjere su preventivnog karaktera, te su i dalje najmanje restriktivne u evropskom regionu i kao trebaju biti produžene, jer garantuju održavanje privrednih aktivnosti, dok bi njihovo popuštanje u ovom trenutku prestavljalo visoki rizik.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img