Makron: Francuska zatvorena do 11. maja

Preporučujemo

Predsjednik Francuske Emanuel Makron u sinoćnjem je obraćanju naciji najavio da Francuska ostaje zatvorena zbog koronavirusa do 11. maja. Tada će, kako kaže, zemlja biti spremna testirati svakog građanina koji pokazuje simptome zaraze, a do tada sav javni život i proizvodnja moraju biti svedeni na najneophodniji minimum.  

Od 11. maja započet će otvaranje i povratak Francuske u normalni život, ali postupno: samo nekim školama i vrtićima bit će dozvoljen nastavak rada, a restorani će ostati zatvoreni do jula, do kada zasigurno neće biti ni festivala ni drugih sličnih javnih okupljanja.

Granice Francuske također bi trebale ostati zatvorene i nakon 11. jula, što govori o tome da se i Francuzi, ali i destinacije diljem svijeta koje računaju na francuske turiste, mogu oprostiti od ljetne turističke sezone.

Makron je najavio i da će francuske vlasti razviti aplikaciju za pametne mobilne telefone, pomoću koje će pratiti širenje koroonavirusa kroz praćenje ljudi i njihovih kontakata.

Aplikacija će, naglasio je, biti nešto što građani preuzimaju dobrovoljno. O tome da sve više zemalja Europe i svijeta vidi takve aplikacije kao put prema povratku u normalnost nakon zatvaranja zbog koronavirusa.

Najnovije

spot_img