Macron definitivni pobjednik prvog kruga izbora, očekuje se tijesna utrka za predsjednika Francuske

Preporučujemo

U prvom krugu francuskih izbora, nakon većine prebrojanih glasova, može se reći da je pobijedio predsjednik Emmanuel Macron, međutim tijesna utrka se očekuje krajem mjeseca kada će se kandidatkinja krajnje desnice Marine Le Pen boriti po drugi put za mjesto predsjednika države.

Nakon 97 posto prebrojanih glasova nakon jučerašnjih izbora u Francuskoj, aktuelni predsjednik Emmanuel Macron ima 27,35 posto glasova, a Marine Le Pen 23,97 posto. Te njih dvoje idu u drugi krug glasanja, koji će biti organizovan 24. aprila.

Prve prognoze za drugi krug izbora govore da Macron ima podršku 54 posto birača, Le Pen 46 posto i da je 12 posto neodlučnih.

Većina predsjedničkih kandidata je pozvao svoje glasače da u drugom krugu glasaju za Macrona, a provedene ankete govore i da će Macron dobiti glasove glasača Zelenih i centra, dok će Le Pen podržati 85 posto Zemmourovih i desničarskih pristalica.

Međutim, rezultati anketa sugerišu i da bi utrka mogla biti napetija u drugom krugu nego što se očekuje.

Birači kandidata krajnje ljevice, veterana Jean-Luca Melenchona, koji je je ostvario bolji rezultat nego prije pet godina, mogli bi biti presudni u drugom krugu.

(RTV GD/klix.ba)

Najnovije

spot_img