Lokalni izbori 2020: Izborna šutnja danas od 7 sati

Preporučujemo

Centralna izborna komsija BiH (CIK) podsjeća da period izborne šutnje počinje u subotu, 14. novembra u 7.00 sati i traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do nedjelje, 15. novembra ove godine do 19.00 sati.

Iz Centralne izborne komisije /CIK/ BiH podsjećaju da je u tom periodu, u skladu sa Izbornim zakonom, političkim strankama, koalicijama, listama nezavisnih kandidata i nezavisnim kandidatima i kandidatima na listama pripadnika nacionalnih manjina zabranjeno učešće u javnim političkim aktivnostima.

Izbornim zakonom zabranjeno je održavanje skupova s ciljem izborne kampanje, kao i svaka aktivnost kojom se ometa ili opstruira izborni proces.

Zabranjeno je izlaganje na biračkom mjestu i u njegovoj okolini bilo kakvih materijala, korištenje domaćih i međunarodnih sredstava komunikacije, te korištenje megafona ili drugih razglasnih uređaja s ciljem uticanja na birače.

Pod domaćim i međunarodnim sredstvima komunikacije podrazumijevaju se sredstva kojima se može isporučiti zvučni, video ili tekstualni sadržaj.

Takva sredstva obuhvataju, ali nisu ograničena na radio i televizijski program, štampane medije, internet, SMS poruke ili video-poruke isporučene putem mobilnih telefona itd.

U skladu sa Izbornim zakonom BiH u toku 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta na teritoriji Bosne i Hercegovine neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju – saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a.

Pravo glasa na Lokalnim izborima u BiH ima 3. 283 000 birača, koji će glasati na 5.759 biračkih mjesta, uključujući i 388 redovnih mobilnih timova.

Najnovije

spot_img