Zločin nad Teočanima u Lokanju: Dokazi o vojnom angažmanu optuženih

Preporučujemo

Među materijalnim dokazima koje je Državno tužilaštvo uložilo na suđenju za zločine počinjene u selu Lokanj kod Zvornika nalaze se dopisi koji potvrđuju da je većina optuženih bila u sastavu Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Tužiteljica Dika Omerović je uložila izvode iz registra vojnih obveznika, jediničnih kartona i dopise Službe za boračko-invalidsku zaštitu Opštine Zvornik, iz kojih proizlazi da su pripadnici brigade bili Slavko Perić, Mile Vujević, Vukašin Drašković, Gojko Stevanović, Rajo Lazarević i Mićo Manojlović.

Dokazi o pripadnosti Zvorničkoj brigadi VRS-a su predočeni i za Radivoja Đorđića i Cvjetka Popadića, protiv kojih je sudski postupak obustavljen zbog njihove smrti.

U odnosu na optuženog Ljiljana Mitrovića su uloženi akti Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) iz kojih proizlazi da je tokom rata bio pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ugljevik, dokumenti o njegovom kretanju u službi, ali i prijedlog nadređenih za njegovo postavljanje na mjesto zamjenika komandira Policijske stanice.

“U dokumentu je navedeno da se Mitrović uključio u borbena dejstva, da je bio pripadnik i jedno vrijeme komandant Interventne jedinice SJB-a, s kojom je obilazio ratišta širom Republike Srpske”, rekla je tužiteljica.

Odbrana je prigovorila na dokaze koji se odnose na Mitrovića, uz obrazloženje da nije sporno da je optuženi jedno vrijeme bio “komandant Interventnog voda”, ali je to bilo u periodu kasnijem od onoga koji optužnica tretira.

Među uloženim dokazima Tužilaštva su CD s popisom stanovništva u Zvorniku, odluke o proglašavanju i prestanku ratnog stanja te karta područja Lokanj.

Odbrana je prigovorila na predočene izvještaje Federalne uprave policije sa fotodokumentacijom i videosnimcima lokacija u Lokanju, uz obrazloženje da je bilo potrebno izaći na teren ili dovesti u sudnicu osobe koje su ove dokumente sačinile da iznesu pojašnjenja, što će, odlukom Suda, biti urađeno na jednom od narednih ročišta.

Za zločin počinjen u selu Lokanj sudi se Goranu Maksimoviću, Mitroviću, Periću, Vujeviću, Draškoviću, Stevanoviću, Lazareviću i Manojloviću, kojima je na teret stavljen napad na kolonu koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992., kao i za sprovođenje i čuvanje 76 civila, od kojih je 67 ubijeno u selu Lokanj.

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir Interventne jedinice SJB-a u Ugljeviku, Mitrović njegov zamjenik, a Perić komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade VRS-a, dok su ostali bili pripadnici ove jedinice.

Nastavak suđenja je 2. jula.

(RTV GLAS DRINE/DETEKTOR.BA)

Najnovije

spot_img