Krizni štab: Epidemiološka situacija u BiH stabilna, nećemo uvoditi restrikcije za putnike iz Kine

Preporučujemo

Epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini je stabilna, koronavirus je i dalje prisutan i neophodno je zadržati postojeće mjere, ali BiH neće uvoditi restriktivne mjere u odnosu na građane Kine, saopćio je danas u Sarajevu Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje u Federalnom ministarstvu zdravstva, nakon sjednice Kriznog štaba.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva razmatrao je aktuelnu epidemiološku situaciju u vezi sa virusom Covid-19, te drugim aktuelnim respiratornim zarazama.

Čerkez je naveo da se na bolničkom liječenju od posljedica zaraze koronavirusom nalaze 33 osobe, a da su dvije osobe na raspiratorima.

“Imamo sigurno više oboljelih od ovih brojeva, ali testiranja se često vrše kod kuće i antigenskim testovima koji se ne bilježe. U decembru je deset osoba umrlo od posljedica koronavirusa. Covid-19 je prisutan i potrebno je pratiti situaciju. Stanje u regiji i svijetu je stabilno, ali zabrinjava situacija u Kini. Zemlje u okruženju Kine i nekoliko evropskih zemalja su uvele dodatna testiranja za Kinu, ali mi smo stava da ova varijanta iz Kine ne bi trebala predstavljati veliki rizik za BiH, te smo odlučili da ne donosimo restriktivnije mjere u odnosu na građane Kine”, rekao je Čerkez.

Stav Kriznog štaba je da ne treba donositi nove mjere kada su u pitanju putnici i turisti iz Kine, te da je neophodno zadržati postojeće mjere.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Siniša Skočibušić kazao je da je u zimskom periodu u Federaciji BiH povećan procenat respiratornih infekcija.

Prati se i situacija u vezi s koronavirusom koji, prema njegovim riječima, još uvijek predstavlja opasnost po zdravlje ljudi.

“U prošloj sedmici imamo 900 prijavljenih slučajeva akutnih respiratornih bolesti, od čega dominiraju Covid-19, gripa i virus RSV, koji je zastupljeniji kod djece. Pozivam stanovništvo da se vakciniše i zaštiti od težih oblika ovih bolesti”, kazao je Skočibušić.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img