Kolinda Grabar-Kitarović se poklonila žrtvama u Ahmićima

Preporučujemo

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović položila je danas cvijeće na spomen obilježjima u selu Ahmići i Križančevo Selo kod Viteza, potvrđeno iz Ureda hrvatske predsjednice, javlja Agencija Anadolija.

“U Ahmićima i Križančevom selu iskazala sam pijetet žrtvama rata u Srednjoj Bosni. Moramo učiniti sve da nijedna majka više nikada ne oplakuje dijete ili supruga izgubljenog u ratu na ovim prostorima. To je trajna zadaća nas i svih budućih generacija“, poručila je hrvatska predsjednica nakon posjete.

Posjeta stratištima upriličena je mimo zvaničnog protokola posjete hrvatske predsjednice Bosni i Hercegovini.

Više informacija o ovim posjetama biće poznato nakon njenog sastanka sa predstavnicima lokalne vlasti u općinama Srednje Bosne.

Zločini u Ahmićima dogodili su se u ranim jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine, kada su jedinice za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane, Džokeri i Maturice, izvršile napad na selo Ahmići nekoliko kilometara od Viteza. Napad je počeo rano ujutro, sa ezanom za sabah-namaz, koji je bio znak za napad. Ubijeno je 116 osoba.

Iste godine, 22. decembra, pripadnici Armije BiH su u Križančevu Selu ubili 34 vojnika HVO, a 30 civila i vojnika zarobili te ih odveli u Počulicu. Pod pritiskom Međunarodnog crvenog križa nakon 39 dana razmjenjeni su kod Gropčića u mjestu Dubravica potpuno izmasakrirani. Za ovaj zločin još nitko nije odgovarao.

Najnovije

spot_img