“Klišanska noć straha i nezvijesnosti”: Posljednja noć koju su muškarci odvedeni sa Bijelog potoka proveli sa svojim najmilijima (FOTO)

Preporučujemo

Kao i prethodnih godina, u okviru obilježavanja godišnjice stradanja Bošnjaka u Zvorniku, i večeras je u Klisi upriličena “Klišanska noć straha i neizvjesnosti”.

Ovaj događaj se organizuje s ciljem njegovanja sjećanja na 31.maj 1992.godine, kada se u Klisi našao veliki broj civila iz 15-tak okolnih sela, koji su tražili spas pred podivljalim srpskim vojnicima s obje strane Drine, koje su bile žedne krvi.

Dan poslije, svi su dovedeni na Bijeli Potok, muškarci su na kamionima odveženi prema Zvorniku, a djeca i žene prema Memićima.

Oko 670 muškaraca je odvedeno prema Karakaju, a potom do Doma kulture u Pilici, mjesta koje su danas posjetili članovi njihovih porodica. Kasnije će se utvrditi da su svi odvedeni likvidirani narednih dana na nekoliko lokaliteta.

Večerašnji program je izveden u džamiji u Klisi. Prisutnima su se obratili imam Senajid ef. Alić, predsjednik Udruženja zarobljenih i nestalih lica opštine Zvornik Ahmet Grahić i glavni imam MIZ Zvornik Haris ef. Mustajbašić.

Najnovije

spot_img