Klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka bratunačke žrtve genocida Sabida Ibrahimovića (FOTO)

Preporučujemo

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu danas je klanjana dženaza i obavljen ukop Sabida Ibrahimovića, stradalog tokom rata, čiji su posmrtni ostaci ove godine identifikovani.

Na današnjoj dženazi, 12. kolektivnoj koja je klanjana u Bratuncu, prisustvovalo je nekoliko hiljada ljudi, a dženazu je predvodio tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović.

Aldin Ibrahimović je danas ukopao oca Sabida Ibrahimovića.

“Teško da se može naći utjeha. Mnogo je vremena prošlo. Godine čekanja. Cijelo to vrijeme nije prestala tuga i nada. Nadam se da ćemo naći mir. Oca nisam zapamtio, zadnji put sam ga vidio kada sam imao tri godine”, kaže Ibrahimović, čiji je otac, kada je ubijen, imao 31 godinu.

Ramiz Ibrahimović je Sabidov stariji brat i kaže da brata pamti po dobrom. Utjeha je da će znati gdje mu je bratov mezar.

“On je malo mlađi od mene. Izgubio sam još jednog brata. Dobro smo se pazili, bili smo oslonac jedni drugima”, kaže Ramiz.

Salih Dubičić, zamjenik načelnika općine Bratunac, smatra da se istina o stradanju Bošnjaka Bratunca mora znati.

“Da bismo došli do suživota, mora se saznati istina. Moramo znati gdje su naši najmiliji. Mi još uvijek tragamo za masovnim grobnicama. Počinioci zločina trebaju biti kažnjeni”, kaže Salih Dubičić.

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a i svjedok događaja iz 1992. godine, smatra da proces identifikacije nestalih ide sporo.

“Ove godine, više nego ikada, porodice iskazuju svoje nezadovoljstvo brzinom procesa identifikacije i pronalaska nestalih. Neprihvatljivo je da 23 godine od završetka rata nemamo informacije gdje se nalaze masovne grobnice. Razumijem ogorčenje porodica. Moramo naći načina da oni koji su ekshumirani budu identificirani, te da se nestali pronađu”, rekao je Salkić.

Šuhra Sinanović, predsjednica udruženja „Žene Podrinja“, kaže da se još uvijek traga za 280 ubijenih osoba sa područja Bratunca.

“Na 26. godišnjicu stradanja Bošnjaka u Bratuncu ukopali smo samo jedno tijelo. Tragamo za još 280 osoba. Do sada smo u mezarju ukopali osam NN osoba, jer nemamo bližih srodnika da bi mogli biti identifikovani. Oni su 1992. godine ubijeni sa imenom i prezimenom, a danas nemaju ime i prezime. Umjesto njihovih podataka, stoje podaci u kojoj su masovnoj grobnici pronađeni. Zločinci treba da budu kažnjeni za počinjena nedjela”, rekla je Sinanović.

Do sada je na mezarju Veljaci ukopano oko 300 osoba, a 40 osoba ukopano je na porodičnim i mjesnim mezarjima prije formiranja mezarja u Veljacima.

Na području općine Bratunac do sada su pronađene 73 masovne grobnice.

(RTV Glas Drine/FAKTOR)

Najnovije

spot_img