Kajganić: Debevec i Osmanagić osumnjičeni da su prisluškivali sudije, uhapšena i Vasvija Vidović

Preporučujemo

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić izjavio je danas na press konferenciji u Sarajevu da su jučerašnja hapšenja predsjednika Suda BiH Ranka Debevca i bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencija (OSA) Osmana Mehmedagića dokaz da Tužilaštvo BiH radi svoj posao.

Kajganić je rekao da su prikupljeni dokazi da su Debevec i Osmanagić počinili krivična djela zloupotrebe službenog položaja iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine na način što su nezakonito prisluškivali sudije Suda Bosne i Hercegovine i zaposlene radnike Tužilaštva Bosne i Hercegovine prilikom provođenja određenih istražnih radnji u predmetima Tužilaštva i Suda BiH.

“Dakle, zasad, nemamo dokaze da su navedene nezakonitosti vršene prema određenim političkim ličnostima ili političkim partijama ili bilo kojim drugim fizičkim licima u Bosni i Hercegovini. Naravno, provjerit ćemo sve te informacije. Na osnovu naših prijedloga već su zapečaćene određene prostorije u Sudu BiH koje će biti pretresene po naredbi sudije za prethodni postupak i nakon analize svih tih dokaza znat će se u kom smjeru će istraga dalje da teče”, rekao je Kajganić.

On je rekao da će Debevec i Osmanagić tokom dana biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH koje će, naveo je, najvjerovatnije tražiti određivanje pritvora.

Potvrdio je da je uhapšena i advokatica Vasvija Vidović zbog, kako je naveo, sprečavanja dokazivanja.

Podsjetimo, Debevec i Mehmedagić uhapšeni su po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a sumnjiče se za krivična djela zloupotrebe položaja, povezana sa drugim krivičnim djelima iz Krivičnog zakona BiH.

Debevec je na poziciji predsjednika Suda BiH od 14. decembra 2016. godine.

U februaru ove godine Osmanagić je smijenjen s mjesta direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, a u martu je stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img