Kada će ponovo letjeti avioni sa bh. aerodroma?

Preporučujemo

Jedan od uslova za početak prevoza putnika komercijalnim letovima sa bh. aerodroma je potpuno otvranje granica. Na Međunarodnom aerodroma Tuzla nadaju se da bi već početkom juna ponovo mogli početi sa radom, a direktor Esad Mujačić tvrdi da su za to već sada potpuno spremni.

„Mislim da je i kompanija Wizz Air isto tako spremna da odmah krene sa letovima. Dalje ćemo vidjeti kako ćemo i pod kojim uslovima organizrati letove u smislu da se mora imati adekvatna oprema, da se mora poštovati socijalna distanca, vršiti dezinfekcija i putnika i osoblja i prostora u kojem se boravi i aviona itd“, izjavio je Esad Mujačić, direktor MAT-a.   

Bez putnika, nema ni prihoda, a nema ni tzv. sekundarnih prihoda od zakupa prostora restorana, parking prostora, renta car kuća i slično. Jednom kada avioni ponovo zaplove bh. nebom nije poznato da li će sve linije predviđene ljetnim redom vožnje ponovo biti aktivne.

„Ne znamo tačno pod kojim uslovima će se letovi biti organizovani, hoće li se morati socijalna distnca poštovati u avionu, hoće li morati avion biti poluprazan, hoće li se kompaniji isplatiti sa ekonomskog aspekta da vrši prevoz u takvim uslovima? Na nekim destinacijama vjerovtno hoće, na drugima ne znamo, tako da unaprijed ne znamo reći koje će sve destinacije biti aktivirane“, kazao je Mujačić.  

Odluku Vijeća ministara BiH željno čekaju i na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, jer ona posljednja koja je još na sanzi jasno kaže da su aerodromi zatvoreni za prevoz putnika. No, to ne znači da na aerodromu nije bilo posla.

„Imali smo kargo letove humanitarne, repatrijacijske i još određene vojne letove u funkciji EUFOR –a i NATO –a. Odrđene naznake i očekivanja koja su realna jeste da od 1.6. bi Aerodrom Sarajevo trebao biti otvoren za putnički saobraćaj“, kazao je Armin Kajmaković, direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo. 

Iste brige i dileme dijele i na tuzlanskom i na sarajevskom aerodromu. Upošljavaju veliki broj ljudi koji su u jeku pandemije, iako u minimalnom broju, ipak bili na svojim radnim mjestima. U tjesnoj saradnji sa kriznim štabovima na aerodromima su formirani timovi koji su u koordinaciji sa sanitrnoim inspektorima i zdravstvenim službama koordinirali aktivnostima bitnim za zaštitu zdravlja stanovništva. Otpuštanja, kako tvrde nije bilo, a da li će tako i ostati zavisi od razvoja situacije i otvaranja zračnih luka.

(RTV GLAS DRINE/RTV SLON)

Najnovije

spot_img