Izabrana Vlada TK: Jakub Suljkanović novi premijer

Preporučujemo

Odmah nakon okončanja hitne sjednice, na kojoj je smijenjena vlada Bege Gutića, zakazana je nova, na kojoj je izabrana nova Vlada TK. Za premijera je imenovan Jakub Suljkanović, dosadašnji ministar finansija.

– Ključni dokumenti za rad Vlade već su doneseni, a to su bužet i program rada Vlade i Skupštine TK te su usaglašeni sa partnerima u većini. Osnovni cilj je finansijska stabilizacija kantona – rekao je novi premijer Jakub Suljkanović.

Za novu Vladu glasalo je 20 zastupnika, dok ih je 13 bilo suzdržano.

Novi ministar finansija postao je Miralem Nuhanović, dosadašnji savjetnik odlazećeg premijera Gutića. Ministar za boračka pitanja postao je Enes Gegić, bivši zaposlenik MUP-a, a sada penzioner. Ministar MUP-a ostaje Husein Topčagić.

Ministri SBB-a zadržali su su svoje fotelje. Bahrudin Hadžiefendić je ministar zdravstva, Mirsad Gluhić ministar trgovine, turizma i saobraćaja, a Zlatan Muratović ministar obrazovanja i nauke. Ivana Kulić iz Narodne stranke Radom za boljitak ostaje ministrica pravosuđa i uprave. Ministar privrede ostaje Osman Puškar iz BPS-a.

Nova ministrica kulture, sporta i mladih je Slavenka Vojinović, a Mufid Kkinčević je novi ministar poljoprivrede.

Dva ministarska mjesta su nepopunjena, a to su ministar prostornog uređenja i zaštite okolice te ministar rada i socijalne politike.

(RTV Glas Drine/FAKTOR)

Najnovije

spot_img