Iz Pfizera kažu da zaštita vakcine protiv korone slabi nakon 6 do 8 mjeseci

Preporučujemo

Zaštita od Pfizerove vakcine protiv koronavirusa slabi šest do osam mjeseci nakon druge doze, prema podacima objavljenim u srijedu. U međuvremenu, firma pokušava uvjeriti regulatore da odobre davanje i treće doze.

Uoči ključnog sastanka Savjetodavnog odbora za vakcine američke Uprave za hranu i lijekove u petak, Pfizer je predstavio neovisnu studiju Kaiser Permanente Southern California koja sugerira da učinkovitost vakcine s vremenom prirodno opada “bez obzira na varijantu”, a ne kao posljedica Delta soja.

Pfizer je predstavio podatke koji pokazuju kako je vakcina postepeno postajala manje učinkovita u intervalima od dva mjeseca. Učinkovitost vakcine pala je za oko šest posto svaka dva mjeseca nakon druge doze, sa 96,2 posto sedmicu nakon vakcinacije na 83,7 posto više nego četiri mjeseca kasnije.

Firma je također citirala izraelske podatke koji pokazuju da je treća doza, takozvani pojačivač, vratio zaštitu do 95 posto protiv Covid-19, pokazuju dokumenti dostavljeni FDA-i, prenio je Financial Times.

Savjetodavna komisija sastat će se u petak kako bi odlučila hoće li preporučiti regulatoru da odobri treću dozu BioNTech / Pfizer i za koju populaciju. FDA je već potpisala dodatne doze mRNA vakcine, poput Pfizera, za osobe sa slabim imunološkim sistemom.

Dokumenti koje je objavila FDA pokazuje da je Pfizer zatražio od regulatora da odobre treću dozu šest mjeseci nakon što ljudi dobiju drugu.

U zasebnoj procjeni podataka, FDA je rekla da je smanjenje nivoa antitijela među vakcinisanim osobama moglo biti povezano sa skokom broja slučajeva zabilježenim tokom ljeta, kako se proširila varijanta Delta.

No, dužnosnici su rekli da podaci nisu konačni o tome je li sposobnost vakcine da zaustavi simptomatsku infekciju opala, što je znak unutarnjih trvenja unutar regulatora o tome jesu li potrebni pojačivači.

“Općenito, podaci ukazuju da trenutne vakcine protiv Covid-19 s licencom ili odobrenjem u SAD-u još uvijek pružaju zaštitu od teške bolesti Covid-19 i smrti u Sjedinjenim Državama”, navela je agencija u dokumentu za brifing koji je također objavljen u srijedu.

Najnovije

spot_img