Iz bušotine u Sapni potekla voda (FOTO)

Preporučujemo

Načelnik Općine Sapna Zudin Mahmutović jučer je obišao gradilište na lokalitetu Skenderuša u mjesnoj zajednici Sapna gdje preduzeće BH Bušenje d.o.o. Tuzla izvodi hidrogeološke istražne radove na obezbjeđivanju dodatnih količina pitke vode za naselja općine Sapna.

Neposredno prije obilaska, radnici ovog preduzeća, na dubini od 162 metra, naišli su na veće količine vode za koju će se daljom analizom utvrditi kvalitet, te kapacitet izvorišta, a potom pristupiti izraditi elaborata o ekonomskoj isplativosti.

U zavisnosti od rezultata navedenih analiza, uslijedilo bi zacjevljivanje bušotine i izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju arteškog bunara.

Ovo je prva od dvije lokacije na kojima se vrše hidrogeološka istraživanja u cilju obezbjeđivanja dodatnih količina pitke vode. Druga lokacija nalazi seu Vitinici u blizini naselja Selimovići.

Vrijednost ovih hidrogeoloških istražnih radova iznosi 180.999,00 KM a sredstva su obezbjeđena putem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona, odnosno iz sredstava vodnih naknada.

Općina Sapna je proteklih godina uradila puno u oblasti snabdjevanja pitkom vodom građana, a uspješnim završetkom ovih projekata osigurale bi se dodatne količine pitke vode i izbjegle redukcije u najsušnijim periodima godine.

Najnovije

spot_img