Iz budžeta TK finansirat će se rekonstrukcija spomen obilježja narodnog heroja Hajrudina Mešića u Nezuku

Preporučujemo

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona usvojen je amandman zastupnice Stranke demokratske akcije Suvade Džuzdanović da se u budžetu Tuzlanskog kantona za 2021.godinu, koji je rebalansiran, obezbijede novčana sredstava ze rekonstukciju spomen obilježja na mjestu pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Hajrudina Mešića – “Kapetana Hajre” u Nezuku.

Amandman je nakon duže rasprave usvojen jednoglasno, a u svrhu rekonstrukcije spomen obilježja u budžetu je planirano 30 000 KM.

U obrazloženju amandmana zastupnica Džuzdanović je navela da izgrađena spomen obilježja ne smiju biti prepuštena sama sebi, te da je nastavak brige o izgradnji, uređenju i održavanju spomen-obilježja i mezarja šehida i poginulih branilaca Bosne i Hercegovine, te stratišta nevinih žrtava rata, imperativ.

“Podsjećam da Tuzlanski kanton ima samo 3 heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, te da njihovo herojstvo, borba i doprinos u odbrani naše domovine moraju biti na odgovarajući način cijenjeni i podržavani kroz davanja iz budžeta Tuzlanskog kantona. Slučaj spomen obilježja u Nezuku pokazuje da kao društvo ne vodimo dovoljno brige o ovoj obavezi”, kazala je zastupnica Džuzdanović.

Najnovije

spot_img