Istraživanje naučnika: Potrebno je tri dana da se pojave simptomi zaraze omikron sojem

Preporučujemo

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u Sjedinjenim Američkim Državama (CDC) sproveli su istraživanje kojim su utvrdili da se simptomi zaraze omikron sojem koronavirusa pojave nakon tri dana.

Ovo je manji period inkubacije u odnosu na delta i druge sojeve. Njihovi simptomi se u prosjeku pojave nakon pet dana od trenutka zaraze. Istraživanje je objavljeno u CDC-ovom sedmičnom izvještaju o morbiditetu i mortalitetu (MMWR)

U istraživanju je učestvovalo šest osoba iz istog domaćinstva za koje se sumnjalo da su zaraženi. Bitno je napomenuti da je samo jedna osoba bila u potpunosti vakcinisana. Nakon genomskog sekvenciranja uzoraka ustanovljeno je da su svi zaraženi omikron sojem. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su zatim dokazali da su se simptomi pojavili nakon tri dana.

Podaci CDC-a nisu jedini koji ukazuju na kraći period inkubacije omikrona. Institut za javno zdravstvo Norveške (NIPH) analizirao je simptome 111 ljudi koji su prisustvovali božićnoj zabavi. Većina je bila potpuno vakcinisana, a 73 posto njih bilo je pozitivno na omikron. Niko se nije ozbiljnije razbolio, a simptomi su se pokazali u roku od tri dana, prenosi Health.

Najnovije

spot_img