Istraživanja učenika Srednje medicinske škole Tuzla:Zakazuje li zdravstveni sistem ?

Preporučujemo

Budući medicinski radnici, učenici trećeg razreda Srednje medicinske škole u Tuzli, iskazali su veliku zabrinutost za zdravstveni sistem koji polako, ali sigurno zakazuje.

Ovi mladi ljudi u sklopu predmeta “Demokratija i ljudska prava” već nepuna 4 mjeseca kontinuirano istražuju o ovoj problematici. Smatraju da je, nažalost, u sve ovo umiješana politika.

Kao korijen problema ističe se nedostatak ljudskih resursa odnosno medicinskih radnika, te je upitno zbog čega se u radni odnos primaju NK radnici, te radnici koji nisu adekvatno obrazovani za najhumaniji i najvažniji posao na ovom svijetu.
U domovima zdravlja ljekare ne šalju na specijalizaciju, uz izgovor da je problem nedostatak materijalnih sredstava.

Ali, koliko je to istina?

Umjesto da školuju svoje mlade ljekare, oni radnike posuđuju iz drugih zdravstvenih ustanova ili zapošljavaju penzionere po ugovoru o djelu.
Problemi nedostatka finansija su tema o kojoj se svakodnevno priča, dok je velika istina ustvari to da se ta svota novca samo ne rasporedi pravilno zbog loše organizacije unutar ustanove.

Problemi o kojima također treba govoriti su neadekvatni uslovi za pacijente u bolnicama, nedostatak materijalnih resursa, te veliki stepen korupcije u zdravstvu.

Svi ovi problemi, mogu imati kobne posljedice koje će cijelo stanovništvo osjetiti.

Kroz svoje istraživanje, učenici su posjetili osobe viših pozicija u Ministarstvu zdravstva TK, Zavodu za zdravstveno osiguranje TK, tri doma zdravlja na području Tuzlanskog kantona, te u Univerzitetskom Kliničkom Centru u Tuzli.

Budući da već dugi niz godina građani osjete posljedice ovog problema na vlastitoj koži, učenici IIId razreda su odlučili uzeti stvar u svoje ruke, jer jednog dana svako od nas može biti na bolesničkom krevetu.
Učenici istražuju zabrinjavajuće stanje zdravstvenog sistema, koji je srce našeg društva.
Njihova analiza otkriva da nedostatak medicinskih radnika predstavlja značajan izazov, stvarajući ozbiljne probleme u pružanju adekvatne
zdravstvene usluge.
Uz to, prepoznaju važnost osiguravanja pacijentima optimalnih uslova i visokokvalitetne njege.
U svojoj misiji poboljšanja situacije, učenici naglašavaju da je ključno zajedničkim naporima djelovati kako bi se stvorio pravedan i efikasan zdravstveni sistem za sve.

Njihova inicijativa usmjerena je na osvještavanje problema, istraživanje uzroka te aktivno zalaganje za održive promjene. Ovim putem, pridružuju se širem pokretu koji prepoznaje važnost srži zdravstvenog sistema u društvu i potiče suradnju kako bi se osiguralo zdravlje za sve građane.

Najnovije

spot_img