IGK traži da Twitter i YouTube zabrane negiranje genocida na svojim platformama

Preporučujemo

Pošto je već ranije od Facebooka zatražio zabranu negiranja genocida u Srebrenici i veličanje osuđenih ratnih zločinaca na njegovoj platformi, Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je to isto zatražio od Twittera i YouTuba.

U pismima direktora IGK-a Emira Ramića poslanim izvršnom direktoru Twittera Džeku Dorsiju i izvršnoj direktorici YouTuba Suzan Vojkiki, traži se zabrana za sadržaje kojima se poriče genocid u Srebrenici i veličaju osuđeni ratni zločinci.

“Poštujući vašu bitku protiv opasnih teorija zavjera i poricanja holokausta, u ime više stotina hiljada žrtava genocida u Srebrenici molimo vas da napravite promjenu važih pravila o govoru mržnje te zabranite sav sadržaj koji poriče i iskrivljuje istinu o genocidu u Srebrenici i veliča osuđene ratne zločince. Svjedoci smo da se vaše platforme sve više koriste za kontinuirano, organizovano i sistematsko poricanje genocida u Srebrenici uz veličanje osuđenih ratnih zločinaca”, navodi IGK u pismu.

Podsjeća da su Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju pravosnažno presudili da se u Srebrenici dogodio genocid, koji nije bio ograničen samo na muškarce, već je uključivao žene i djecu, a najmlađa žrtva je bila novorođena beba.

Više od 50 država širom svijeta su, napominju u IGK-u, svojim parlamentarnim rezolucijama potvrdili genocid u Srebrenici.

“Imajući u vidu spomenute sudske presude i rezolucije, a u znak sjećanja na žrtve genocida, poricanje genocida u Srebrenici i veličanje osuđenih ratnih zločinaca treba biti zabranjeno i onemogućeno na vašim platformama. Oni koji negiraju genocid u Srebrenici i veličaju osuđene ratne zločince putem vaših platformi ponižavaju žrtve, nanoseći bol i patnju preživjelim žrtvama genocida, što ohrabruje negatore genocida i buduće moguće kreatore i izvršioce genocida”, poručili su iz IGK-a.

Najnovije

spot_img