Hrvatski meteorolog: Ovo nije normalno

Preporučujemo

 U regionu se do petka očekuje vrhunac toplotnog talasa, a na snazi su brojna upozorenja.

I u Srbiji, kao i u Hrvatskoj, na snazi je narandžasto upozorenje meteoalarma, a u Hrvatskoj je za sutra najavljen i crveni meteoalarm za Slavoniju i zagrebačko područje.

Za četvrtak se u Hrvatskoj prognozira i blizu 40 stepeni, a u petak uveče se očekuje kratkotrajno osvježenje u vidu pljuskova s grmljavinom. Ali, kako upozoravaju tamošnji meteorolozi, ono će biti kratkoročno jer se očekuje nastavak velikih vrućina.

Temperature koje se u regionu bilježe posljednjih dana, ali i one koje nas očekuju su značajno iznad prosečnih temperatura za ovo doba godine, napominje Petra Mikuš Jurković iz hrvatskog Državnog hidrometeorološkog zavoda zadužena za Odjeljenje za upozorenja na opasne vremenske pojave.

“Ovo nije normalna situacija, ovo je znatno iznad prosjeka. Svi će reći zašto se toliko pričalo o ovome, došlo je ljeto i ljetnje vrućine. Jesu, to su ljetnje vrućine, ali nisu karakteristične za kraj šestog mjeseca. Dakle, u junu je srednja minimalna temperatura na zagrebačkom području oko 15 stepeni, a maksimalna ne pređe 30. A 35, 36 ili 37 stepeni stvarno nije uobičajeno za kraj šestog mjeseca”, kaže Mikuš Jurković, a prenosi Index.hr.

Najnovije

spot_img