Holandija formirala komisiju za određivanje odštete porodicama ubijenih u Srebrenici

Preporučujemo

Nakon konačne presude Vrhovnog suda Holandije po kojoj je ova zemlja djelimično odgovorna za smrt 350 muškaraca u Srebrenici u julu 1995. godine, holandska Vlada je formirala ekspertsku komisiju koja će odrediti odštetu za preživjele članove porodica, prenosi državni holandski medij NOS.

Prema pisanju ovog medija, nakon što je Holandija priznala odgovornost, komisija će sada pripremiti prijedlog nagodbe. Preživjeli članovi porodica koji misle da imaju pravo na naknadu vjerovatno će moći ove godine podnijeti zahtjev, navodi NOS.

Kako će tačno izgledati taj proces bit će poznato vjerovatno najesen, piše ovaj medij.

Članovi komisije su ljudi “s dobrim iskustvom u oblasti prava, rješavanja sporova i / ili vanjske politike”, saopšteno je.

Presudom je Holandija djelimično kriva za smrt oko 350 muškaraca koje je Holandski bataljon 13. jula 1995. godine predao snagama Vojske Republike Srpske (VRS), a koji su kasnije ubijeni. Sud je odlučio da bi šansa za njihovo preživljavanje, u slučaju da su ih holandske snage pokušale zaštititi, bila svega deset posto, što je manje od procenta iz ranijih presuda Okružnog suda i Apelacionog vijeća, gdje je ta mogućnost procijenjena na 30 posto.

Od večeri 12. jula Holandski bataljon je znao da srpske snage odvajaju muškarce i da postoji opasnost da oni budu zlostavljani i ubijeni. To znanje je postojalo i kada je Holandski bataljon nastavio evakuaciju izbjeglica iz sigurne zone izvan kruga vojne baze u jutro 13. jula i sudbina izbjeglica se nije mogla promijeniti da je Holandski bataljon prestao sarađivati sa srpskim snagama jer bi se evakuacija nastavila na druge načine, pisalo je u saopćenju Vrhovnog suda o presudi.

Sud je odlučio da je država Holandija pogrešno postupila u slučaju evakuacije 5.000 izbjeglica koje su se još uvijek nalazile u bazi tokom poslijepodneva 13. jula 1995. godine. Među njima je bilo 350 muškaraca, za koje snage srpske vojske nisu znale da se nalaze u bazi jer ih nisu vidjeli, stajalo je u odluci Suda.

– Ovaj propust ‘Dutchbata’ onemogućio je ovim muškarcima šansu da ostanu van ruku bosanskih Srba. To je bilo pogrešno jer je ‘Dutchbat’ znao da su muškarci u ozbiljnoj opasnosti da budu mučeni i ubijeni, i trebalo je poduzeti sve da se spriječi takva situacija -navedeno je u obrazloženju spomenute presude.

Najnovije

spot_img