Hoće li u BiH biti legaliziran kanabis?

Izvor: Fokus

Preporučujemo

Brojni stručnjaci davno su ukazali da medicinski kanabis pomaže pacijentima s multiplom sklerozom, karcinomom, kao i kod spasticiteta i AIDS-a, gdje olakšava liječenje, ali i povećava apetit.

Ističu da pomaže kod Dravetovog sindroma, rijetke dječije bolesti, smanjujući učestalost epileptičkih napada.

Klinička ispitivanja pokazuju djelotvornost lijekova na bazi kanabisa, ali u BiH, zbog postojećih zakonskih prepreka, građani kojima su potrebni – te lijekove nabavljaju ilegalno.

Upotrebnom ulja kanbisa olakšava se život pogotovo osobama koje boluju od karcinoma.

Mada u BiH postoji inicijativa za legalizacijom kanabisa, to se u skorije vrijeme neće desiti u BiH.

– Formirana je radna grupa koju je imenovala Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, ali se još uvijek ne znaju daljnji koraci, niti postoji predviđanje kada bi se izmjena Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga mogla dogoditi – izjavila je za Fokus Nina Radić, stručni saradnik za odnose s javnošću Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Radić je navela da je pitanje upotrebe kanabisa u medicinske svrhe veoma kompleksno, u čije rješavanje je potrebno uključiti najprije eksperte zdravstvene struke da procijene kolika je korist, a koliki rizik od upotrebe preparata kanabisa u medicinske svrhe na osnovu relevantnih kliničkih studija.

– Potrebno je uključiti i niz drugih državnih i entitetskih institucija odgovornih za implementaciju pomenutog Zakona, kao što su Vijeće ministara BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, carina, policija i drugi – naglašava Radić.

Najnovije

spot_img