Građanska inicijativa “Klub 100-plus”: Inzko da nametne zakon o negiranju genocida u BiH

Preporučujemo

Građanska inicijativa “Klub 100 – Plus” uputila je otvoreno pismo visokom predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku u kojem ga mole da iskoristi svoje ‘Bonske ovlasti’ i nametne zakon o negiranju genocida u Bosni i Hercegovini, te pomogne narodu BiH da ide naprijed.

Iz Građanske inicijative ističu da je Inzkovo obraćanje na zadnjoj sjednici UN Vijeća sigurnosti (UN Security Council), komentirajući 25 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma u BiH, bila reflekcija pravog stanja u BiH.

– S pravom ste istakli da “… unatoč značajnom napretku postignutom u BiH od potpisivanja mirovnog sporazuma prije 25 godina, neki političari nastavljaju ignorirati “temeljne europske vrijednosti”, pa čak i veličaju ratne zločince”. Također ste priznali neke od mnogih neuspjeha Daytonskog mirovnog sporazuma te ste s pravom izjavili da … “Nažalost, međunarodna zajednica napravila je jednu veliku konceptualnu manu tokom provedbe Daytonskog sporazuma. Prerano smo uložili svoje povjerenje u neke političare, a oni su iskoristili našu dobru volju za oživljavanje nacionalističkih, podijeljenih politika, posebno od 2006. godine” – stoji u pismu upućenom visokom predstavniku u BiH. 

Građanska inicijativa “Klub 100 – Plus” poručila je Inzku da građani u BiH su uvijek visoko cijenili njegovo bogatstvo znanja, stručnosti i dobre volje.

– I vjerujemo da barem Vama ne trebamo propovijedati o značaju suđenja u Nürnbergu, održanog nakon zlodjela Drugog svjetskog rata. Ovaj je postupak omogućio početak zacjeljivanja rana ljudi, stvorivši put za pomirenje i izgradnju jače i ujedinjenije Europe, i što je najvažnije, osigurao je da su nacistički ratni zločinci “osuđeni na pogrešnu stranu historije”. Da bi narodi Bosne i Hercegovine zaista započeli sa zacjeljivanjem rana, težili boljoj budućnosti, radili na istinskom pomirenju, kao na suđenju u Nürnbergu, moramo osigurati da u BiH ratni zločinci, ratni zločini i genocid budu “osuđeni na pogrešnu stranu uistorije” – navodi se u pismu.

Građanska inicijativa “Klub 100 – Plus” smatra da “narod Bosne i Hercegovine ne može ići naprijed dok živimo u zemlji u kojoj na najvišim nivoima političke strukture BiH, i iz susjednih zemalja, političari otvoreno slave ratne zločince, otvoreno promoviraju poricanje genocida i govor mržnje, uzdižu ratne zločince dajući njihova imena zgradama i ulicama, a optuženim i osuđenim ratnim zločincima dozvoljeno je obavljanje dužnosti na lokalnom i državnom nivou naših parlamenata”.

– Kao stručnjak za Daytonski mirovni sporazum i nefunkcionalni nametnuti Ustav BiH, i kao visoki predstavnik UN-a u BiH, i vi i Vijeće sigurnosti UN-a potpuno ste svjesni da Parlament BiH nikada neće imati konsenzus da se donese zakon o negiranju genocida, jer oni koji negiraju genocid su dio te iste političke infrastrukture u našoj zemlji. Još jednom vas molimo da iskoristite svoje ‘Bonske ovlasti’ i nametnete zakon o negiranju genocida u BiH, te pomognete narodu BiH da ide naprijed. Dopustite da historija dobije novo poglavlje, ponavljanje rezultata suđenja u Nürnbergu, u kojem će pisati da su ratni zločinci, ratni zločini i genocid “osuđeni na pogrešnu stranu historije” u BiH. Pomozite nam da budemo i mi dio civilizirane Europe po vašim standardima – stoji u pismu Građanske inicijative “Klub 100 – Plus” upućenom visokom predstavniku u BiH.

Najnovije

spot_img