Građani Beograda uklanjaju mural Ratka Mladića na Vračaru

Preporučujemo

Nekoliko Beograđana se okupilo se oko murala ratnog zločinca Ratka Mladića na Vračaru u Njegoševoj ulici s namjerom da uklone ovaj mural jer smatraju da mu nije tu mjesto.

Oni su uzeli četke u ruke i počeli skidati farbu sa zida.

Među onima koji su došli da obrišu mural je i zastupnik u Skupštini Srbije Đorđe Miketić, koji je viđen kako četkom skida ovaj mural sa zida zgrade.

Najveći broj grafita i murala, koje je Inicijativa mladih za ljudska prava dokumentovala i prijavila, nalazi se u centralnim beogradskim općinama Stari grad, Vračar, Savski venac i Čukarica.

Međutim, ovih sramnih grafita i murala ima i u drugim beogradskim općinama.

Podsjećamo, na tom mjestu bilo organiziranih protesta, aktivisti su nekoliko puta pokušali prekrečiti, ali ipak ovaj mural i dalje stoji na uglu ovih beogradskih ulica.

Podsjećamo, protekle sedmice Srbiju i region potresle su dvije masovne pucnjave u kojoj je ubijen veliki broj ljudi. Prva, koja se desila u beogradskoj osnovnoj školi, odnijela je živote osmero učenika i jednog od uposlenika škole. Ubica je jedan od učenhika te škole.

U drugoj, koja se samo dan kasnije desila u Mladenovcu nadomak Beograda, ubijeno je osmero ljudi, a krivac je 21-godišnji Uroš Blažić.

Najnovije

spot_img